Álcsatornások verik át a nyugdíjasokat

2015.03.02. 13:41 Módosítva: 2015.03.02. 13:42

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) alvállalkozóinak adják ki magukat azok a csalók, akik nyugdíjasokat vernek át. Az emberek bejelentés nélkül érkeznek, és azonnali készpénzfizetésre kötelező megrendelő nyomtatványt iratnak alá a gyanútlan idős emberekkel.

A Fővárosi Csatornázási Művek arra kér mindenkit, hogy legyen elővigyázatos, ne engedjen be otthonába hívatlanul érkező, a szolgáltatóra hivatkozó vállalkozókat, és főként ne írjon előre alá semmilyen, hivatalosnak tűnő nyomtatványt.  Az FCSM nem végez  csatornatisztítást az  ingatlanon belüli, és ilyen tevékenységgel nem bízott meg egyetlen vállalkozást sem, közölte a vállalat az MTI-vel.

A Csatornázási Műveknél már több károsult jelentkezett. Elmondásuk szerint szedett-vedett munkaruhába öltözött, 2-3 fős társaságok csöngettek be hozzájuk. A csalók nem létező dugulást hárítanak el, vagy kétévenként elvégzendő kötelező tisztítást emlegetnek. Az FCSM felhívja mindenki figyelmét arra, hogy  nincs semmiféle előírás a tisztítás gyakoriságára, és ha zavartalanul elfolyik a háztartásból a szennyvíz, akkor nincs szükség duguláselhárításra sem.

A csalók módszere azért rendkívül megtévesztő, mert az álcsatornások többnyire hivatalosan bejegyzett cégek, vállalkozhatnak ingatlanon belüli csatornatisztítási feladatokra, és számlaképesek. A gyanútlanul aláírt megrendelés után készpénzfizetésre kötelezhetik a becsapottakat. A szolgáltatás árát pedig drágán szabják meg. Volt olyan idős nyugdíjas, akit 85 ezer forinttal rövidítettek meg.

A Fővárosi Csatornázási Művek közleménye szerint saját dolgozóik kizárólag a főváros 5500 kilométeres közcsatornarendszerét üzemeltetik. Az emblémával ellátott, kulturált és egységes ruházatú, arcképes igazolvánnyal rendelkező szakemberek nem házalnak csatornatisztítási ajánlattal, és legfőképpen nem kérnek készpénzt.