Ipsos: Fidesz-Jobbik 21-18

2015.03.17. 11:18
A Jobbik soha nem állt ilyen jól: teljes népességen belül nagyon megközelítette a Fideszt - derül ki az Ipsos legfrissebb kutatásából. Fidesz-Jobbik-MSZP 21-18-12 a teljes népesség körében. A Fidesznek 1,7 millió, a Jobbiknak pedig 1,5 millió támogatója van.

A teljes népességen belül stagnál a Fidesz népszerűsége, a februárban fennállásának legjobb eredményét elérő Jobbik tovább erősödött - derül ki az Ipsos március 6. és 13. között, reprezentatív mintán végzett kutatásának összegzéséből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

A kormánypárt februárban is, márciusban is 21 százalékon állt a teljes népesség körében, a Jobbik eközben 16-ról 18 százalékra bővítette táborát. Az MSZP hívei egy hónapja 11, most 12 százaléknyian voltak. 

Tehát Fidesz-Jobbik-MSZP 21-18-12 a teljes népesség körében.

Az Ipsos megállapítása szerint mindeközben a Demokratikus Koalíció továbbra is 4, az LMP 3, az Együtt és a PM 1-1 százalékon állt a teljes felnőtt korú népesség körében, és 40-ről 37 százalékra csökkent a pártoktól távolságot tartók aránya.

A mostani adatok azt mutatják, hogy 

  • a Fidesznek 1,7 millió, 
  • a Jobbiknak közel 1,5 millió, 
  • az MSZP-nek 1 millió híve van. 
  • A DK mögött 300 ezren állnak, 
  • az LMP-nek nagyjából 250 ezres, 
  • a PM-nek és az Együttnek körülbelül 100 ezres a tábora.

Nézzük az adatokat a biztos pártválasztók körében:

 

Az Ipsos adatai szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz a parlamenti választások óta először szorult - a februárban is mért - 40 százalék alá, ebben a körben a kormánypárt márciusban 37 százalékot ér el.  A Jobbik e körben is eddigi legjobb eredményét érte el azzal, hogy 25-ről 28 százalékra javított, míg az MSZP továbbra is a biztos választók 19 százalékára, a DK a februári 6 után 7, míg az LMP 5 helyett 4 százalékára számíthat. Az Együtt, illetve a PM továbbra is 1-1 százalékot kapna a kutatás eredményei szerint.

Az Ipsos szerint a Jobbik sikeréhez nagymértékben hozzájárul, hogy maga mögött tudhatja a tavalyi parlamenti választásokon a pártra szavazók több mint kilenctizedét, és emellett sikerült új támogatókat is gyűjtenie. 

A kutatás alapján a tavaly áprilisban a Fideszre voksolók egytizede, körülbelül 200 ezer ember időközben átpártolt a radikális jobboldalhoz, de sikerült maga mellé állítania az urnáktól távol maradók bő egytizedét is, nagyjából 350 ezer szavazópolgárt. A nemzeti radikális párt főleg a húszas-harmincas korosztályt, az alacsony iskolázottságúakat és a munkanélkülieket mozgatta meg, körükben sikerült erős érdeklődést és szimpátiát kiváltania - írják, jelezve: a 30 évnél fiatalabbak körében február során előzte meg a Fideszt, és e korcsoportban most is 21:17 százalékos aránnyal vezet.

Megemlítették azt is: a Jobbikot másodikként preferálók fele elégedetlen a hazai közállapotokkal, ennek következményeként a párt rájuk hamarosan akár tényleges szavazóként is számíthat.