Visszavonják a botrányos történelemkönyveket

2015.03.18. 09:02 Módosítva: 2015.03.18. 09:05

Szeptembertől már nem használhatják az iskolák a Bánhegyi Ferenc által jegyzett ötödik, hatodik és hetedik évfolyamos történelemkönyveket, írja a Népszabadság. A szakmailag legvitatottabb, a nyolcadikos, ami Hitlert rokonszenves személyiségként, Horthyt pedig idealizálva mutatja be, azonban marad.

Az Apáczai Kiadó gondozásában megjelent Bánhegyi-féle 8.-os történelemkönyvről a Történelem-tanárok Egyletének elnöke, Miklósi László korábban azt írta, hogy elfogadhatatlan. Mint kritikájában írta, miközben a szerző úgy tálalja Hitler életrajzát, hogy az alapján a diák rokonszenvezhet is náci vezérrel, nem ír a fajelmélet tudományos és erkölcsi tarthatatlanságáról.

A napilap megkereste az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, hogy a legproblémásabb kiadványt miért nem vonják vissza, és azt a választ kapta, hogy a nyolcadikos könyv a régi kerettantervek miatt marad forgalomban. Mivel az új NAT-ot felmenő rendszerben vezették be, a 2015-16-os tanévben már csak egy évfolyamnak, a nyolcadikosnak hatályos. Az OFI szerint ugyanakkor a tankönyv tartalmát a szakmai észrevételek alapján módosítják.

Bánhegyi tankönyveivel már 2000-ben is gondok voltak, akkor Pokorni Zoltán oktatási miniszter kezdeményezésére volt kénytelen az Apáczai Kiadó begyűjteni az iskoláktól a szerző Ember és társadalom című könyvét, miután az ötödikes könyvről kiderült, hogy egyes részei a romákra nézve előítéletesek.