Feljelentést tesz a főváros a lánchídi tüntetés miatt

2015.03.19. 19:05 Módosítva: 2015.03.19. 19:06

Feljelentést tesz a főváros a Lánchídon tartott szerda esti, be nem jelentett demonstráció miatt. Budapest vezetése felháborítónak tartja, hogy "néhány magamutogató baloldali provokátor politikai haszonlesésből több tízezer fővárosi polgárnak okozott kárt és bosszúságot" - írta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága.

A rendőrség az autók elől lezárta a Várkert rakpartot és az alagutat az Alagút utca és az Attila út kereszteződésétől a Lánchíd felé, a hídra a gyalogosok sem mehettek fel. A tüntetők az Alkotmánybíróság függetlenségét követelték. A tüntetést szerda este hat órakor spontán kezdték el Büki Zoltán vezetésével, és éjfélig akartak maradni, de végül csak egy órán át tartott a blokád. 

A Kocsis Máté, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka szerint a tüntetők cselekedete teljesen törvénytelen volt, nem tartották be a gyülekezési törvény előírásait, nem jelentették be előre az akciójukat, és nem adtak lehetőséget sem a rendőrségnek, sem a budapesti polgároknak arra, hogy felkészüljenek a hídlezárásra.

Azt írták, hogy "sokaknak elegük van az ehhez hasonló provokációkból és törvénysértésekből, ezért a főváros feljelentést tesz. A közleményben azt írták, "senkinek sincs joga ahhoz, hogy mások életét, mindennapjait megkeserítve mondja el politikai véleményét".