Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vették Tarsoly Csabát

2015.03.27. 08:18

Őrizetbe vették csütörtök éjjel Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát, és gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntette miatt - mondta az ügyvédje, Papp Gábor pénteken az MTI-nek.

A védő elmondta: Tarsoly Csaba és ő is panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte a rendőrség honlapján: mindhárom embert, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtök délután előállított a Quaestor-ügyben, gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatják - tették hozzá.

Eddig annyit tudtunk, hogy csütörtök délután három embert előállított a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Quaestor-ügyben; több helyszínen házkutatást tartottak, és "a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték".

Az őrizetbe vétel időzítése azért érdekes, mert miközben a Questor-ügy Európa egyik legnagyobb pénzügyi botrányává dagad, a Fideszhez Szijjártó Péteren keresztül kötődő Questor-vezért két hétig ki sem hallgatta a rendőrség. Sőt, Tarsoly cégénél váratlanul egy ismeretlen, büntetett előéletű embert neveztek ki vezérigazgatónak. 

Tarsoly később visszavette a nevére a céget, és az Index információja szerint azt írta levélben Szijjártó Péter külügyminiszternek: vállalja a személyes felelősséget a Quaestornál történt pénzügyi szabálytalanságokért , csak a családját hagyják békén, és kártalanítsák a kisbefektetőket.

Szijjártó jelzi, nem beszélt Tarsollyal

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a cikk megjelenése után közölte: "Szijjártó Péter sem a csőd bejelentését megelőző időszakban nem találkozott Tarsoly Csabával, és nem is kapott tőle levelet, sem a bejelentést követő időszakban. Tarsoly Csaba semmilyen módon nem „kötődik” Szijjártó Péterhez. Szijjártó Péter 1998 óta képviselő volt Győrben, ahol az önkormányzat sport albizottságának elnöke is volt, így természetes, hogy ismeri a Győrben sportbefektetéssel rendelkező Tarsoly Csabát. Ezen kívül a Quaestor-csoport külgazdasági tevékenységet folytatott, így az is természetes, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatban volt vele, ahogyan több száz más külkereskedelemmel foglalkozó céggel".

Március 9-én Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A cég indoklása szerint "a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor-csoport likvid pénzügyi eszközeit".

Az MNB másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.

Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában. Az NNI szerdán még azt közölte: csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.