Átszerveznék a patikai ügyeleteket

2015.03.30. 07:01

A patikáknak évente 1,8-2 milliárd forintjába kerül az ügyeleti nyitva tartás, majdnem félmillió ember azonban olyan helyen él, ahol nincs elérhető ügyeletes patika, ezért át kellene szervezni a patikai ügyeleteket, írja a Világgazdaság. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége és a Magyar Gyógyszerészi Kamara   konkrét javaslatokat dolgozott ki a helyzet rendezésére. Ezekről várhatóan már a jövő hónapban egyeztetés kezdődhet a minisztériummal.

Az éjszaka és hétvégén dolgozó gyógyszerészek bér- és járulékköltségeit elvileg  a 300 forintos ügyeleti díjnak kellene fedeznie. Ezt az összeget  a gyógyszertárak elvileg annak számolhatják fel, aki nem aznap kiállított receptet szeretne kiváltani, vagy nem is vényköteles orvosságot szeretne vásárolni.  Az ügyeleti díj összege azonban 2001 óta változatlan.

Szabályozatlan az ügyeleti rendszer pontos tartalma,is. Míg Budapesten az ügyelet zárástól-nyitásig tart, vidéken sokféle megoldás van:  van, hogy zárástól késő estig, vagy csak pihenő- és szabadnapokon ügyelnek a patikák. Míg ügyeletes patika Budapest belső kerületeiben sok van, néhány külső kerületben fehér foltok találhatók. Vidéken 20 kilométer sugarú ügyeleti körzetekkel számolva hasonló a helyzet.

Az ÁNTSZ adatai és a HGYSZ kutatása szerint a 2322 közforgalmú gyógyszertár közül 805 gyógyszertár tart ügyeletet valamilyen formában, 222 településen. A fővárossal nem számolva, 221 településen 788 gyógyszertár ügyel. Országszerte egy időben 150-180 gyógyszertár érhető el nyitva tartási időn túl.

  A javaslatok szerint az ügyeleteket lakosságszám szerint vagy terület alapon szerveznék újra. A kamara javaslata alapján az ügyelet költségeire az OEP-költségvetésen különítenének el egy alapdíjat, másrészt a nem ügyelő gyógyszertáraknak fizetnének hozzájárulási díjat az ügyeletben részt vevőknek.