Nem szavazhatunk Orbán Várba költözéséről

2015.03.30. 19:50 Módosítva: 2015.03.30. 22:04

Március 15-én a civil tüntetők 19 kérdéses népszavazást jelentettek be, amit már korábban benyújtottak a Nemzeti Választási Bizottságnak. Öt napja hat kérdésből kettőt átengedtek, így a  tankötelezettség 18 évre emeléséről, illetve a kötelező kamarai tagdíj eltörléséről lehet referendumot tartani. 

Hétfőn azonban újabb hét kérdést vizsgáltak meg, de egyet sem engedtek át. Így nem lehet népszavazást tartani ezekről a kérdésekről:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének "titkos", illetve "szigorúan titkos" állományú munkatársainak illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy nyilvánosságra kell hozni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információját?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe az Európai Unió zöldenergiáról szóló 2009/28/EK irányelvében foglalt célkitűzések teljesítésének kötelezettségét?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Tanács eljárása során támogassa?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a közfoglalkoztatottak jogaira a munka törvénykönyvében foglalt szabályok legyenek alkalmazandóak?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2015. január 1. előtt ingyenes közforgalmi útszakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak?

A testület szerint némelyik kérdés nem volt egyértelmű, de probléma volt az is, hogy az adott kérdések nem tartoznak a Parlament hatáskörébe, illetve nemzetközi szerződést vagy az alaptörvényt érintenek.

A népszavazás kezdeményezője, a 60ezren a magánnyugdíjukért nevű Facebook-csoport vezető Vajda Zoltán azt mondta, hogy ahogy a múltkor elutasított négy kérdés esetében, úgy ennél a hatnál is bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Kúriához.

A maradék hat kérdésről április 13-ig kell döntenie a testületnek. A kérdések bármelyikéből leghamarabb jövőre lehet valós népszavazás.

Ahogy azt már megírtuk, a kormánypártok annyira megnehezítették a népszavazást, hogy most minden egyes kérdésnél 4 millió érvényes szavazatra lenne szükség ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum, és 2 millió igen szavazat ahogy, hogy változás történjen, márpedig erre nincs túl sok esély. A szervezők szerint viszont a döntéshozókra egy közjogi értelemben eredménytelen népszavazással is nyomást lehet gyakorolni.  • Hírek
  • Hírek