Miért költ a rendőrség milliókat egy sakkversenyre?

2015.04.04. 11:40

Rendhagyó beszámoló olvasható a rendőrség honlapján. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ezúttal nem egy bűncselekmény leleplezéséről vagy kőrözésről adott hírt, hanem arról számolt be szombat délelőtt, hogy sikeres volt a sakkverseny Bács-Kiskun megyei fordulója.

Az Aggyal-sakkal elnevezésű sakkverseny keretében "a - főként külterületen élő - gyermekek játékos formában ismerkedhettek meg az őket fenyegető veszélyekkel és a megelőzés lehetőségeivel" - írta a rendőrség.

Bizonyos alapvető fogalmak ugyanis egyaránt előfordulnak a sakkban és a bűnmegelőzésben is: a szabályok ismerete és alkalmazása, a következmények előrelátása, vagy a védelem megszervezése.

A beszámolóból kiderül, hogy mindez egy pályázat része, amelyet három dél-alföldi rendőr-főkapitányság nyújtott be és nyert meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnál. Egy korábbi rendőrségi közleményből kiderül, hogy a tanács

hivatalosan a külterületen, tanyákon élők biztonságának fokozása érdekében ad 13,5 milliót a rendőrkapitányságoknak.

A kapitányságok pedig ezek szerint sakkversenyre költik e pénzt. Bár az nem derült ki, hogy mekkora hányadát.

A rendőrség szerint "a sakkozás által fejlődő jellemvonásoknak és képességeknek nagy szerepük van a bűnmegelőzésben, az életvitel helyes alakításában".

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után közölte a rendőrség, hogy a sakkverseny csak a projekt első eleme, ezt követően további bűnmegelőzési programok lesznek, amivel a bűnmegelőzésre hívják majd fel a figyelmet a dél-alföldi rendőr-főkapitányságok.