Így nyúlhatott le több százmilliót Farkas Flórián

D  YT20150316002
2015.04.09. 15:07
Fejenként több százezer forintot számláztak ki három hónapig dolgozó közmunkások nevére benzinköltség címén Farkas Flórián elnöki keretéből. A pénzt természetesen nem a közmunkások kapták meg. Az ORÖ gyanús pénzköltéseit felfejteni próbáló képviselők megmutatták, mire mehetett el az a háromszázmillió körüli összeg, amivel Farkas több éve nem számol el.

Azután, hogy durva visszaélések gyanúja merült föl az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik, nagyrészt uniós finanszírozású programjával − Híd a munka világába − kapcsolatban, az is kiderült: miközben ORÖ-elnökként közel 300 millió forintnyi elnöki kerettel rendelkezhetett Farkas Flórián, a féléves kötelező beszámolókat  egyszer sem sikerült benyújtania. Arról tehát, hogy azt a pénzt hová tette, mire költötte, senki nem tud semmit.

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Lakatos Oszkár, az ORÖ Lungo Drom-os tagja, illetve Vajda László, a Lungo Drom alelnöke mai sajtótájékoztatójukon azt mutatták be, hogyan költhette el Farkas Flórián az elnöki keretét úgy, hogy a papíron kedvezményezettek egy fillért se láttak a pénzből.

Az ORÖ és Farkas Flórián gyanús pénzköltéseit kritizáló roma önkormányzati képviselők által felállított vizsgálóbizottság elmondásuk szerint súlyos törvénysértéseket tárt fel, melyek alapján a napokban megteszik a feljelentéseket. Lakatos Oszkár prezentációjából az derült ki, hogy több ORÖ-tisztségviselőnek mentek furcsa kiutalások: Dombóvári Ildikó hivatalvezetőnek például belföldi kiküldetés címén 2011. május elején 696 277 Ft, július közepén 734 070 Ft. De Makaiék azt is állítják, hogy 2011 és '12 között közgyűlési döntés nélkül részesültek közel 140 millió forint jutalomban az ORÖ hivatalának vezetői. 

A legdurvábbnak az az adatsor tűnt, ami szerint 2012-ben és '13-ban közfoglalkoztatottak, önkéntesek számára több mint 113 millió Ft-ot fizettek ki utazási költség címén. Ebben az időszakban 360 közfoglalkoztatottról tudnak. Az adatok szerint van olyan személy, akinek a nevére a 3 hónapos közfoglalkoztatása idején több mint négymillió forintot könyveltek el. Ezeknek az embereknek egy része minderről semmit sem tudott, csak a nevüket és adataikat használták fel arra, hogy a kifizetéseket lepapírozzák, mondták Makaiék.

A listán szereplő emberek azonosítása folyamatban van, eddig több mint tíz emberről tudják biztosan, hogy nem is hallott arról, hogy a havi hatvanezer forinton túl bármit is kapott volna. A képen részlet látható két adatsorból is, a neveket adatvédelmi okokból nem szerepeltették a listán. A képviselők szerint az adatok az ORÖ könyveléséből származnak.

A másik elszámolási furcsaság, hogy önkéntesek, közfoglalkoztatott, ÁROP, TÁMOP programban részt vevő személyek részére több mint százmillió forintot számoltak el költségként, amiről a listán szereplő személyek szintén egyáltalán nem tudtak: fejenként 6-7-800 ezres posta- és levélköltségtételekről van szó. A képviselők szerint azok, akiket megtaláltak, hajlandók a nyomozó hatóság felé igazolni, hogy a számukra elszámolt pénzből egy forintot sem kaptak.

Vajda László elmondta, úgy tudja: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter arra kérte az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Hegedűs Istvánt, hogy váltsa le a Híd a munka világába foglalkoztatási program vezetését, ami azt jelentené, hogy Farkas Flóriánt is, hiszen ő a foglalkoztatási szövetkezet elnöke. Vajdáék szerint a foglalkoztatási szövetkezet vezetői egyben az ORÖ vezető tisztségviselői is, így azt szeretnék, ha a szervezet egy teljes tisztújításon esne át.

Balog Zoltán kéréséről természetesen megkérdeztük az Emberi Erőforrás Minisztériumát is. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ahogy megkerestük az Országos Roma Önkormányzatot is, hogy valósak-e ezek az adatok, és ha igen, mi a magyarázat ezekre az összegekre: ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A szövevényes feljelentéseket, vizsgálatokat és nyomozásokat a Romnet.hu próbálta kibogozni ebben a cikkében. Azt írják például, hogy igazat mondott Balog Zoltán, amikor azt állította április 2-án, hogy a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy költségvetési csalás ügyében nem látnak okot a nyomozás megindítására a Híd a munka világába programmal kapcsolatban. Azt viszont Balog elfelejtette hozzátenni, hogy a NAV csak hatáskör és illetékesség hiányában mondta ezt, és a feljelentés átkerült a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájához.

UPDATE: Választ kaptunk az Emberi Erőforrás Minisztériumától. Levelükben azt írják, a Balog Zoltán által elrendelt vizsgálat lezártakor a minisztérium azt is kérte Hegedűs Istvántól, hogy szakmai észrevételeiknek megfelelően alakítsa át a Híd a munka világába program szervezetét is. 

Hozzátették, „amennyiben szabálytalansági gyanú merül fel az uniós támogatású projektek elszámolása során, a kifizetéseket a minisztérium felfüggeszti, a szabályos kifizetéseknek és a program folytatásának azonban nincsen akadálya". A levélben azt is tisztázza a minisztérium, hogy az Emmi hatásköre nem terjed ki az országos nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának átfogó vizsgálatára: azt csak az erre törvényben feljogosított szervek végezhetik.