Sufnibróker foszthatta ki a karcagiakat

2015.04.15. 06:48

Sikkasztás gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz – közölte a rendőrség kedden este.

A Police.hu-n megjelent közlemény szerint többen személyesen tettek bejelentést 2015. április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert egy – a többi között – pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá. 

A Kun-Mediátor Kft. utazási irodaként működött, de közben pénzváltóként is, és ezek szerint illegális pénzügyi tevékenységet is végeztek, hiszen az MNB-nél semmi ilyesmi betétgyűjtési vagy hasonló engedélyük nem volt.

A friss híradójukban még nem volt szó gondokról

A feljelentők a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a budapesti, Egressy úti székhelyű cégnél.

Egyszerre léphetett le a fél család

A Kun-Mediátor ügyvezető-tulajdonosa D. Sándorné „Marcsi“ több helyi szerint is ismert ember volt Karcagon és környékén, a társasági élet egyik középpontja. Korábban állítólag banknál dolgozott, aztán elkezdett független vállalkozóként hiteleket, lízingszerződéseket és később utazásokat is közvetíteni. Majd ezek szerint a sufnibrókerkedésbe is belevágott, azaz illegálisan betéteket gyűjtött, amikre magas hozamot ígért, ha megforgathatja. 

Aztán egyszer csak most hétfőre D. Sándorné fél családja felszívódott, a veje állítólag egy olaszországi hajóúton kapott egy telefont, amire azonnal félbehagyta a nyaralást, és ő is eltűnt. A cég honlapja szerint Budapesten, Debrecenben, Püspökladányban, Berekfürdőn és Törökszentmiklóson is volt irodájuk. A károsultak nagy része kisebb pénzű befektető lehetett, de hamar olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy többeknek százmilliósnál is nagyobb vagyonuk ragadt a Kun-Mediátornál. „Álom és valóság... mi összekötjük!" – írják a cég honlapján találóan.

A jegybank arra figyelmeztet, hogy senki ne tegye be engedély nélküli pénzváltókhoz a betéteit, még akkor se, ha óriási kamatot ígérnek. A felügyelet honlapjának figyelmeztetések menüpontja tartalmazza a jegybank látókörébe került, pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedély nélkül tevékenykedő társaságok listáját. A felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval tevékenykedő pénzügyi intézmények listája a piaci szereplők menüpontban érhető el. 

A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetője eltűnt, azaz a hivatalos tájékoztatás szerint a „jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert”.

A polgármester szerint eddig 195 feljelentést tettek az érintettek, írja az MTI. Az NGM pedig most vizsgálatot indít a cég ellen.