Mi van a pénzünkkel? Mi van az utazásunkkal?

2015.04.15. 18:12
Zárva volt szerdán a Kun-Mediátor Kft. törökszentmiklósi és debreceni irodája is, a vállalkozás budapesti fiókjában nem válaszoltak a telefonhívásokra, ám a törökszentmiklósi, utaztatással foglalkozó fiók dolgozóit el lehetett érni a honlapon megadott telefonszámokon. A pénzügyi és utazásszervezési tevékenységet végző cég esetlegesen károsult utasaitól egyelőre nem érkezett bejelentés a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz.

A törökszentmiklósi fiók irodavezetője, Papp-Disznós Ágnes elmondta az MTI-nek: folyamatosan tartják ügyfeleikkel a kapcsolatot, mindenkit felkeresnek előbb telefonon, majd személyesen is. Hozzátette: a nyomozók munkáját igyekeznek segíteni azzal, hogy ellenőrzik az utasok befizetéseit és azt, hogy a főnökség továbbította-e a befizetéseket a nagyobb utazási irodáknak.

A Kun-Mediátornak két részlege van, az egyikben befektetésekkel, a másikban utazások szervezésével és valutaváltással foglalkoznak, ide tartozik a törökszentmiklósi is. A cégvezetőkről nincs információjuk, ők sem tudták utolérni főnökeiket, de az irodában dolgozó 14-15 alkalmazott hiánytalanul megkapta a legutóbbi fizetését.

A rendőrség kedd este közölte, hogy sikkasztás gyanúja miatt nyomozást indított, miután egy pénzügyi szolgáltatást is nyújtó cég karcagi fiókjában a lekötési idő lejárta után többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a budapesti székhelyű kft.-nél.

Most úgy tűnik, hogy 200-nál több károsultról lehet tudni, és nagyjából kétmilliárd forintra becsülik az eltűnt összeget.

A megyei közgyűlés elnöke szerint okosan kitalált csalás volt, ami történt. Arról is beszélt, hogy Karcag kis város, ahol néhány tízmillió forint elköltése, vagy befektetése is feltűnik az embereknek. "Mivel ilyesmit nem tapasztaltak, feltételezhető, hogy a pénz nem itt van" – fogalmazott a politikus.

A Kun-Mediátor Kft. debreceni irodája
A Kun-Mediátor Kft. debreceni irodája
Fotó: Kun-Mediátor Utazási Iroda / Utazasmediator.hu

Az eddig megjelent hírek szerint a cég ügyvezető-tulajdonosa D. Sándorné, ahogy a helyiek ismerik, Marcsi ismert ember volt Karcagon és környékén, a társasági élet egyik középpontja. Korábban állítólag banknál dolgozott, aztán elkezdett független vállalkozóként hiteleket, lízingszerződéseket és később utazásokat is közvetíteni. Majd a dolgok mostani szerint a sufnibrókerkedésbe is belevágott, azaz illegálisan betéteket gyűjtött, amikre magas hozamot ígért, ha megforgathatja. Aztán egyszer csak most hétfőre D. Sándorné fél családja felszívódott. A veje állítólag egy olaszországi hajóúton kapott egy telefont, amire azonnal félbehagyta a nyaralást, és ő is eltűnt.

Vizsgálatok indulnak

A Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a Kun-Mediátornál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: Varga Mihály miniszter szerdán utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MEKH) főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot. A közlés szerint az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást.

Utas nem maradt sehol

10544321 826174100799945 4693409210589042891 n
Fotó: Kun-Mediátor Utazási Iroda / Utazasmediator.hu

Békési Tamás, a hivatal főosztályvezető-helyettese szerdán az MTI érdeklődésére közölte azt is: az utazási vállalkozótól sem érkezett olyan jelzés, hogy fizetésképtelen lenne, nem tudja az utasait elutaztatni vagy hazaszállítani. A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységével összefüggő jogsértő körülményről nincs tudomása a hatóságnak.

A cég Facebook-oldalán ugyanakkor már megjelentek olyan kommentek, mint például az, hogy „Foglalj utazást de ki visz el ha a tulajdonosok meglógtak a befektetők pénzével!!!!!” vagy az, hogy „Pénzünket meg vissza kellene adni”.

Békési Tamás hozzátette: mivel a sajtóhírek szerint a vállalkozás vezetője eltűnt, ezért nem kizárható, hogy az esetleges utazási szerződésekben foglalt kötelezettségeit nem tudja majd teljesíteni a cég, de eddig nem jelentkeztek károsult utasok. Szerinte kicsi az esélye annak, hogy lenne jelenleg külföldön tartózkodó utas, de erről egyelőre nincs információjuk.

A Kun-Mediátornak van utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre engedélye, és van vagyoni biztosítéka is erre a tevékenységre. A külföldi utazásszervezésre lekötött vagyoni biztosíték ötmillió, míg a belföldi szervezésre lekötött összeg ötszázezer forint. Az MKEH felvette a kapcsolatot a biztosítékot nyújtó biztosítótársasággal is, egyelőre oda sem érkezett bejelentés károsult vagy szükséghelyzetben lévő utastól.

Állami támogatást is nyert a cégvezető másik cége

Kétmillió forint támogatást nyert 2014 novemberében a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) könnyűzenei koncertek megvalósítására a karcagi botrány főszereplőihez köthető Múzeumkert Zrt., derül ki a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezette NKA honlapjáról, írja a hir24.hu. A Múzeumkert Zrt.-ben igazgatósági tag D. Sándorné, a Kun-Mediátor Kft. állítólag szökésben lévő ügyvezető-tulajdonosa, két lánya pedig ügyvezető-résztulajdonos. A Múzeumkert Zrt. egyebek mellett egy Dér Heni koncertet hozott össze a pénzből a rendezvényközpontban. (A videót azóta már eltávolították.)