Gulyás: Vérlázító Bajnai emberének a kinevezése

2015.04.16. 08:36

Mielőtt még valaki a szívéhez kapott volna, hogy a korábban vastagon Fidesz-párti Heti Válasz (HV) simicskai fordulatot vett, nyugodjon meg. A e heti lapszámban hosszú oldalakon keresztül aggódnak értük és nem ellenük. 

A HV-ben azt a következtetést vonják le, hogy bár minden szép és jó, dübörög a gazdaság és csökken a szegénység (vagy nem), kilenc időközi választás buktak zsinórban, ami eleve baj, de nyakukon a Jobbik is. 

Többször felteszik a kérdést, hogy ez miért lehet, illetve milyen következményei lesznek az utóbbi idők kudarcainak. A válasz röviden: semmi. Kicsit hosszabban: egyelőre semmi. Több fideszestől is előkerült a napokban a „nem szabad legyintéssel elintézni, de pánikolni sem kell” fordulat, ebbe Gulyás Gergely is beleáll a lapnak adott interjújában. 

Szerinte a Fidesz döntéseinek vissza kell tükrözniük azt, hogy a párték értékközösség, és nem érdekközösség. A fő értékek pedig az antikommunizmus, az átláthatóság és a következménynélküliség elutasítása. Gulyás három olyan dolgot is említett, amiből 2010 óta lényegében semmit nem mutatott a Fidesz, legfeljebb az ellenkezőjét. 

Arra a felvetésre, hogy mégis milyen értékközösség, amelynek egyik meghatározó oligarchája annak örül, hogy Tapolcán a Fidesz + Jobbik 70 százalék fölött teljesített, meg hogy Bajnai embere a Nemzeti Vagyonkezelőhöz igazolt, Gulyás megmondja: 

Bajnai bizalmasát ilyen pozícióban alkalmazni vérlázító. 

Természetesen sok szó esik a Fidesz és a Jobbik éledező harcáról, amire Gulyás is megismétli, amit pár napja Kósa Lajos mondott Baló Györgynek: nem a Jobbik támadásával kell kiérdemelni a bizalmat. Fideszes politikusok és Fidesz körüli ideológusok egybehangzóan mondják az utóbbi napokban, hogy hiba lenne nekiesni a Jobbiknak. A nácizás, nyilasozás ráadásul kontraproduktív lehet, 2006 és 2010 között is mindenki ezt mantrázta, aztán a Jobbik 2 százalékról 16-ra jött fel. 

A HV felvetése szerint a Jobbikot igazán a Fideszt érő korrupciós vádak erősíthetik. A korrupciós klíma tekintetében Gulyás egyenesen azt mondja, hogy 

a helyzet nem rózsás.