Ez a poszt a következő Percről percre része:

Jobbikos brókerbotrányt kiáltott a kormány

Rövid napot tartott ma a parlament, csak kérdések és azonnali kérdések voltak napirenden. Az ellenzék legnépszerűbb céltáblája Lázár János volt, aki egy szocialista kérdésre azt mondta, ő bizony nem adan állami pénzt a profi sportra. Több pártot is izgatott a Neptun iskola bezárása, de a legnagyobb vita eddig a Kun-Mediátor-botrányról volt, Tállai András államtitkár jobbikos és MSZP-s szálakat is felfedezett a karcagi brókerbotrányban. A Jobbik perelni fog ezért. Parlament percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Talán most jön egy kis izgalom, mert következnek az azonnali kérdések. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Honvéd Egészségpénztár Buda-Cash-botrány miatt bukott pénzéről kérdezi a pénzügyi felügyelet szerepét is ellátó Magyar Nemzeti Bank elnökét. Harangozó azt mondja, 28 ezer katona, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozó nem jut hozzá az egészségpénztárnál elhelyezett pénzéhez. Pedig az elutalást a bankokból elindították, de a pénz nem érkezett meg. Ki a felelős? Mikor juthatnak a pénztári tagok a pénzükhöz?

    Balog Ádám alelnök válaszol Matolcsy György helyett. Hosszadalmas jogi fejtegetésbe kezd arról, amelynek lényege, hogy a DRB-bank már nem hajthatta végre az utalást a Buda-Cash bedőlése után. Más volt a jogi helyzet, mint a Quaestor esetében, amely ugye el tudta utalni a 3,8 milliárdot a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak.

    Harangozó szerint arra nem válaszolt Balog, hogy pontosan melyik jogszabály alapján rendelte el az MNB a pénz átutalásának leállítását. És azt sem tudjuk, hol a pénz. Balog ezután ismerteti a pontos jogszabályi helyet.

  • A Jobbik Orbán Viktort kérdezné, akinek viszont halaszthatatlan közfeladatai vannak. Így nincs a teremben. A jobbikosok megvárják Orbán Viktort, akinek a jövő héten már be kell jönnie.

  • Miért állhat le az uniós pénzek kifizetése? – kérdezi a jobbikos Volner János, aki szerint a pályázatok túlárazása miatt állította le az EU a források átutalását. A Jobbik számos kiskapu bezárására tett javaslatot, de hiába mindeddig.

    Lázár János szerint a most megvizsgált 53 vállalkozásból 19-et kifogásolt technikai okokból az EU. Lázár János ugyanakkor óvott attól, hogy minden vállalkozót meggyanúsítsanak. Mint mondta: 43 ezer pályázóról van szó, és Magyarországon az uniós csalás aránya messze az egyik legalacsonyabb.  

  • Az LMP-s képviselő Szijjártó Péternek, majd Orbán Viktornak is fel akart tenni egy kérdést. Személyesen neki, nem fogadta el a helyetteseket válaszadóként. Így tehát Szél Bernadettnek jövő hétig kell várnia. Hiller István levezető elnök meg is jegyzi, hogy nagyon megkönnyíti a dolgát az LMP-s képviselő, hiszen így gyorsabban haladunk.

  • Úthálózat-fejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében - tesz fel azonnali kérdést (?) két megyei fideszes képviselő, Bene Ildikó és Boldog István. Érdekes ez a téma- és címválasztás a fideszesektől pont abban az időszakban, amikor a kormány leállította Szolnokot és Budapestet összekötő M4-es autópálya építését. Bene Ildikó pont abban reménykedik, hogy „záros határidőn belül” folytatódik a fejlesztés.

    Lázár János elmagyarázza ezúttal is, hogy miért állították le a beruházást (erről itt olvashat), de megnyugtat mindenkit, hogy a kormány célja nem változott, meg fog épülni az út Szolnok felé. Csak még nem tudni, milyen nyomvonalon, mikor és mennyiért épül.

  • A paksi sportélet leállása miatt aggódik az MSZP-s Heringes Anita, aki szerint a sportklubok jóval kevesebb pénzt kapnak a Paksi Atomerőműtől, mint korábban. Ki dönt arról, hogy hová megy a pénz az atomerőműtől? Mert például Dunaújvárosnak, Kaposvárnak, az MTK-nak, sőt Andy Vajnának is jutott támogatás. "Nem lesz még egy Kovács Antalunk, még egy Kozmann Gyurink".

    Lázár János jelzi, hogy nem hozzá tartozik a kérdés, hanem az NFM-hez. Ennek ellenére válaszol a kérdésre, és azt a meglepő kijelentést teszi, hogy

    a professzionális sportban, még a fociban sincs helye az állami pénznek.

    Vagy csak nagyon minimálisnak. Tudja, hogy ezzel a véleményével nem lesz népszerű még a pártjában sem. Lázár megígéri, hogy megvizsgálja a szocialista képviselő által jelzett problémát. 

  • Meg tudja érteni a fekete ruhás ápolónői tiltakozást a Jobbik. Vágó Sebestyén szerint alacsonyak a bérek, nagy a túlterheltség, ezt elriaszt mindenkit a pályától. Rétvári Bence államtitkár szerint nem ennyire rossz a helyzet, sőt van pénz arra, hogy legyen sokáig utánpótlás.

  • Az LMP-s Szél Bernadett a kiégett paksi fűtőelemekről kérdezi Lázár Jánost. Szerinte az atomszemét elhelyezését nekünk kell megoldanunk, Szélt az érdekli, mi lesz a végleges megoldás. 

    „Vagy mindenről én jutok eszébe, vagy rengeteg közös témánk van, remélem, más miniszternek is hasonló figyelmet szentel” – reagált Lázár János, aki azt mondta, még nincs végleges döntés. Hiller István levezető elnök figyelmezteti Lázárt, hogy tartózkodjon a személyeskedéstől.

    Mire Szél Bernadett közölte, hogy ez „kőkemény szexizmus” volt, amit kikér magának. Lázár jelzi, hogy nem akarta megbántani, vagy felidegesíteni, „eszembe se jutott ilyen önnel kapcsolatban”.

  • Miért hagyjuk, hogy az MSZP pénzügyi kegyeltjei aggódjanak a kormány saját beruházásainak megvalósulásáért? - kérdez alá a fideszes Győrffy Balázs L. Simon László államtitkárnak. A kérdés-válasz egyetlen érdekessége, hogy az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikótól idéz Győrffy. Bangóné ugyanis azt találta mondani valamikor, hogy 

    ne fesd az ördögöt a falra, mert maga Lázár János jelenik meg.

    L. Simon szerint Bangónénak elnézést kell kérnie Lázártól, "akinek szülei és gyerekei is vannak".

    Bangóné szót kapott személyes érintettség miatt, visszautasított minden vele elhangzott dolgot, és a férfi képviselők sértegetéseire azt mondta,

    a vak komondorok újra szembe kerültek velünk.

  • Köszönöm a figyelmet, jövő héten újra jelentkezünk.