Bebizonyítom, hogy képes vagyok dolgozni

DSC 7798
2015.04.22. 23:05
Egy napra Zsófi kutyakiképző, Péter egy Opel-szervízben, Richárd az állatkert Ausztrália házában dolgozik, Móni a Neurológiai Klinikán MRI-diagnosztikát végez, Natasa pedig egy pláza drogériájában szépségtanácsadó. Mindegyikük valamilyen fogyatékossággal él, értelmi sérültek, látássérültek, hallássérültek is vannak közöttük, és április 22-én a Neked munka, nekem álom program keretein belül egyetlen munkanapig elvégezhetik azt a munkát, amire a világon a legjobban vágynak.

A fogyatékkal élők jelentős hányada munkaképes, ám esélyeik a munkaerőpiacon nehézkesebbek, pedig a 25 főnél nagyobb cégek kötelesek megváltozott munkaképességű kollégát alkalmazni. Ha ezt nem teszik, évente egymillió forintos rehabilitációs hozzájárulást kötelesek fizetni az államnak. Ennél olcsóbb (lenne), ha négy-hat órában foglalkoztatnak egy munkaképes sérült embert.

Bár egyre több cég nyit a sérült emberek felé, a program egyik látássérült résztvevője, Szluka Lídia szerint elsősorban a fejekben kell akadálymentesítést végezni, csupán a megfelelő és elegendő információ átadása szükséges a munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt. "Az a fontos, hogy a fejekben mi van, elengedhetetlen a kölcsönös nyitottság és a közös módszerek megtalálása" - mondja. Szluka Lídiának egyébként két diplomája van, két nyelven beszél, és énektanárként dolgozik. "Nem kellene minket segélyezni, ha egyenrangú emberek, adófizető állampolgárok lehetnénk" - fogalmazott.

A megváltozott munkaképességű emberek integrációját, munkahelyi szerepvállalását segítő Salva Vita Alapítvány a szerdai nyílt napon fogyatékos embereket és az ő fogadásukra nyitott munkahelyeket kapcsol össze: a jelentkezők megismerhetik álmaik munkáját, a részt vevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot az esélyegyenlőség fontosságáról.

Az alapítvány húsz éve segít a munkaadóknak és a különféle értelmi és testi sérülésekkel élő munkavállalóknak abban, hogy egymásra találjanak, és hogy az egymásra találás zökkenőmentesen menjen. A Neked munka, nekem álom programban 16 sérült ember választhatott álom munkahelyet, közülük öt megváltozott munkaképességű munkavállalót kísértünk el dolgozni az átmeneti munkahelyére.

Péter, az autószerelő

Latinka Péternek tekintélyes munkatapasztalata van. Egy éve dolgozik árufeltöltőként egy élelmiszerboltban, de korábban egy tűzhelygyár gyártószalagja mellett, később a Legó-gyárban is dolgozott, ő szerelte össze a Csillagok háborúja cuki robotjának, R2-D2-nak a legóverzióját. De mint mondja, még pólyás korában megérintette a benzinszag, úgyhogy azóta is az autókért rajong. Viszont nem vezethet, mert enyhe fokban értelmi sérült. "Jogosítványom sajnos nem lehet a fogyatékosságom miatt, de apukámmal pici korom óta együtt bütyköltük az autókat. A Zsigulink például nagyon ette az olajat, gyakran kellett vele foglalkozni" - meséli, miközben a Schiller Opel egyik alkalmazottjával közösen alaposan átvizsgál egy autót.

Zsófi, a kutyakiképző

Bokor Zsófiának furcsa, hogy Zorienn ennyire siet. Zorienn vakvezető kutya, és a vakvezető kutyák mindig sietnek, pontosabban partnerük előtt járnak, hogy időben tudják őt figyelmeztetni, ha járdaszegélyhez vagy valamilyen útközbeni egyenetlenséghez érkeznek. Mellette Nyíriné Kovács Mária, Zorienn gazdája, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola munkatársa magyarázza a képzés alapjait, tanítgatja Zsófiát a parancsszavakra. Szúrós bokrok mellett, veszélyes bukkanóknál és egy forgalmas kereszteződésben veszik át a kutyakiképzés alapjait.

A 25 éves Zsófia enyhén látássérült, és keramikusnak tanul, de sokkal szívesebben foglalkozna kutyákkal, azt mondja, mindent meg fog tenni, hogy kutyakiképző lehessen.

Natasa, a szépségtanácsadó

Amikor az ALLÉ drogériájába érkezünk, egyáltalán nem tudjuk eldönteni, hogy vajon melyik munkatárs lehet értelmi fogyatékos. Natasa látszólag semmiben nem különbözik a többi alkalmazottól, Douglas-es egyenruhájában éppen a parfümöket rendezgeti, hogy katonás rendben álljanak. Később sminkelésre tanítják, majd ő maga sminkeli kísérőjét a tanultak alapján. Azért jelentkezett a programra, hogy bebizonyíthassa magának, hogy ugyanúgy képes dolgozni, mint bárki más. "Kicsi korom óta érdekel minden, ami a szépségápolással kapcsolatos, de elsősorban nem ezért jelentkeztem, hanem hogy megismerhessek más fogyatékosokat, és kölcsönösen segíthessük egymást. Önbizalmat ad, ha nálam sérültebb embereknek segíthetek, erősít abban, hogy soha ne adjam fel" - mondja.

A 27 éves Natasa kertészként dolgozik a Máltai Szeretetszolgálat alkalmazásában, de hamarosan egy gyermekotthonban lesz nevelő, az álma ugyanis a szépségszakma mellett az, hogy intézetben nevelkedő gyerekekkel foglalkozzon.

Richárd, az állatkerti gondozó

Huszka Richárd nem ódzkodik a hüllőknek eleségként kínált fagyasztott bébipatkányoktól, és az élő tücskök, a szakállas agáma sem riasztja. Richárdnak ugyanis az volt az álma, hogy az állatkertben dolgozhasson. Éppen hüllőket etet, amikor megérkezünk, úgy kínálja tücskökkel a gyíkféléket, mintha mindig is ezt csinálta volna. A hüllők pedig lelkesen roppantják darabokra a kétségbeesett rovarokat.

Richárd értelmi sérült, egy pátyi lakóotthonban él, és nyolc éve egy lovardában dolgozik. A mai napon az állatkert különböző egységeiben kapott feladatot: előkészíti a takarmányt és állatokat etet.

Móni, az agykutató

Bogdán Mónika autista gyerekekkel szeretne foglalkozni, az izgatja elsősorban, hogy egy értelmi sérült ember agya miben különbözik az egészségesekétől. A program keretében ezért választotta a Neurológiai Klinika diagnosztikai részlegét, ahol az MRI-vizsgálatok rejtelmeibe kap betekintést. Éppen dr. Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont igazgatója magyarázza neki azt, hogy miket lehet látni egy MRI felvételen.

Mónika látássérült, és egy fazekas szakiskolába jár a Vakok Állami Intézetében, és nagyon érdekli, hogy vaksága vajon milyen látható, agyi elváltozást eredményez nála. Mivel az MRI-vizsgálatra rengetegen várakoznak, az ő agyának vizsgálatára ma nincs mód, de így is rengeteget tanul a diagnosztikáról, az MRI készülék működéséről és a kutató orvosok napi rutinjáról.

Vég Katalin, a Neked munka, nekem álom programot szervező Salva Vita alapítvány ügyvezetője szerint elsősorban azért lehet előremutató egy ilyen próbanap, mert az előítéleteket, berögzött elképzeléseket személyes találkozások alkalmával lehet elmozdítani. A program Magyarországon idén először valósult meg, írországi minta alapján. Ott évek óta zajlik ugyanez a program, idén 650 megváltozott munkaképességű ír részvevő több mint 500 munkahelyre jutott el.