Véget vethetnek a Parlament előtti sátorozásnak

2015.04.24. 06:52

Április 30-ig el kell bontania a Kossuth tér közepén felállított sátrait az ott tiltakozó Ország Gyűlése Mozgalomnak (OGYM), írja a Magyar Hírlap. A lap szerint a rendőrség ezt már többször kezdeményezte, most viszont a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is úgy döntött, hogy a mozgalom tagjai „nincsenek elzárva politikai véleményük egyéb keretek közötti kinyilvánításától."

Az OGYM tavaly augusztus 8-án a kormány ellen tiltakozva költözött ki sátorral a Kossuth térre. Eddig sikeresen dacoltak a rendőrséggel, amely szerint az életvitelszerűen megtartott rendezvény túllépi a véleménynyilvánítási szabadság kereteit, és nem sorolható a gyülekezési jogról szóló törvény által biztosított lehetőségek közé.

A BRFK végzését rendre megtámadták a bíróságon, ott pedig néhány kivételt leszámítva a felülvizsgálatkor a mozgalomnak adtak igazat, mert a rendőrség szerintük nem tudta megfelelően igazolni elutasító döntését.

A szervezet legutóbb a május 1-jétől június 30-ig terjedő időszakra jelentette be igényét, amelyet a rendőrség ismét elutasított. A BRFK arra hivatkozott, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá kifejezetten a véleménynyilvánítási céllal szervezett, és ehhez alkalmas módon, időtartamban, ésszerű keretek között megtartott rendezvények tartoznak, nem pedig a közterület tartós, életvitelszerű elfoglalása. Az időhatárok nélkül megtartani kívánt rendezvény pedig nem tekinthető gyülekezésnek.

A Fővárosi Törvényszék most igazat adott a rendőrségnek, és megállapította, hogy a véleménynyilvánítás már elegendő, ésszerű kereteket kapott azzal, hogy hónapokon keresztül szabadon gyakorolhatták.