Elítélték a bankkártyás csalókat

2015.04.27. 16:17

Egy 13 fős bűnszervezet tagjai 2009 és 2011 között  adatszerző készüléket helyeztek el több bankautomatán, így jutottak hozzá bankkártyák adataihoz. A leolvasott adatokat felhasználva százával klónozták a kártyákat, amelyekkel azután öbb tízmillió forintot vettek fel. Az adatszerzés Magyarországon kívül Németországban, Olaszországban, Csehországban és Dániában folyt, pénz pedig magyar, cseh, kanadai és argentin településeken próbáltak meg felvenni.

A szervezettől több mint 600 bűnjelet foglaltak le a nyomozók, ezek egy részét már megsemmisítették, egy másik részét pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bankkártya-hamisítással foglalkozó részlege kérte el oktatási célra, hiszen a lefoglalt eszközökből "komplett bankautomatát" lehetne összerakni - közölte a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője. A csoport tagjai munkatelefont és laptopot használtak, a részfeladatokat ellátó emberek pedig jutalékot kaptak.

A bíróság ma bűnszervezetben elkövetett, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés és más bűncselekmények miatt az első- és a másodrendű vádlottat 7-7 év fegyházra ítélte, a további tíz vádlottnak 1,5 és 5 év közötti időre kell börtönbe vonulnia. Tizenharmadik társuk ügyét elkülönítve tárgyalják, mert a férfi szökésben van. Az első- és a másodrendű vádlott sem volt jelen az ítélethirdetésen, mivel hasonló bűncselekményért mindketten egy német börtönben töltik büntetésüket.

A hétfőn kihirdetett ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, míg a védők felmentését, illetve enyhítésért fellebbeztek.