Vazul
10 °C
25 °C

Újabb szaknak kegyelmez meg a felsőoktatási államtitkár

2015.04.29. 17:22
Nagyon kiakadt néhány hete több diák és több egyetem is a kormány felsőoktatási tervein. A felsőoktatási államtitkár ezért elkezdett visszakozni, és folyamatosan vonja vissza a bejelentéseit. Itt a legújabb meghátrálása: megmaradhat a műszaki menedzser szak.

Ha a műszaki menedzser alapszak képzési színvonalát emelni tudják a felsőoktatási intézmények annak érdekében, hogy jobban pozicionált, jobb elhelyezkedési lehetőségeket biztosítson, akkor megmaradhat a szak - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára szerdán Kecskeméten az MTI-nek.

Palkovics László szerint akkor van lehetőség a műszaki menedzser alapszak megtartására, ha a munkaerőpiac igényeit jobban kielégítő szakképzettséget ad az alapképzés szintjén. Nem a minisztériumot kell meggyőzni erről, mert az csak egy közvetítő az ipar, a gazdaság és az egyetemek között - tette hozzá.

A felsőoktatásért felelős államtitkár a Kecskeméti Főiskolán tartott megbeszélést a műszaki menedzser szak jövőjéről, a szak lehetséges átalakításáról, amelyen 14 olyan felsőoktatási intézmény képviselői, rektorok, dékánok, dékánhelyettesek, szakfelelősök voltak jelen, ahol jelenleg műszaki menedzser képzés is folyik.

A műszaki menedzser képzésről korábban azt mondta Palkovics, hogy nem alapszak lesz, azt majd csak mesterképzésben lehet tanulni. szerinte ugyanis ez a hároméves képzés túl általános volt, ezért a vállalatok sem tudtak vele mit kezdeni. A mostani bejelentés nem az első visszakozás, korábban a nemzetközi tanulmányok szaknak is megkegyelmezett az államtitkár.

Nem a minisztériumot kell meggyőzni 

Az államtitkár a mostani nyilatkozatában kiemelte: akkor van lehetőség a műszaki menedzser alapszak megtartására, ha a munkaerőpiac igényeit jobban kielégítő szakképzettséget ad az alapképzés szintjén. Nem a minisztériumot kell meggyőzni erről, mert az "csak egy közvetítő" az ipar, a gazdaság és az egyetemek között - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jó minőségben dolgozni tudó, specifikus mérnököket igényel, és ezt a fenntartónak, a magyar államnak figyelembe kell vennie.

Palkovics László szólt arról, hogy a felsőoktatási törvény átalakítása során vetődött az fel, hogy a műszaki menedzser alapszakot, "ami nem ad egy specifikus kimenetet, mert a végzett hallgató nem egy meghatározott mérnök lesz, hanem egy mindenhez egy kicsit értő mérnök", át kell gondolni, hogy szükség van-e rá ebben a formában. A megbeszélés eredményéről kifejtette: abban maradtak a résztvevőkkel, hogy átgondolják, milyen elemeket fognak bevezetni a szakma tartalmi változtatásában. Ez a következő négy hónapban fog megtörténni – tette hozzá.

Palkovics László úgy fogalmazott: amennyiben ezek a vállalások meggyőzik a szakma képviselőit, a kereskedelmi és iparkamarát, valamint azokat a vállalatokat, amelyek jelenleg nem ilyen típusú mérnököket szeretnének, akkor lehet arról szó, hogy megmarad a műszaki menedzser alapszak.