Orbán érti, miért kapnak a németek kiütést a magyaroktól

2015.05.07. 16:51
Érdekes elemzést tartott Orbán Viktor a magyar és a német néplélekről a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara éves taggyűlésén. A miniszterelnök persze beszélt a jövő évi költségvetés benyújtásáról és a kormány gazdaságpolitikai alapvetéseiről is, előtte azonban azon morfondírozott, miért értenek meg minket nehezen a németek.

A németek előtt beszélni egy magyarnak nem könnyű dolog

- így kezdte Orbán a beszédét a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara taggyűlésén. Szerinte a magyarok számára a konkrétumokat nem tartalmazó, lelkesítő beszédek, lelkendező beszélgetések az izgalmasak. "A német ettől kiütést kap" - mondta mosolyogva.

Majd belekezdett egy konkrétumok nélküli beszédbe, amelyben a magyarok képességeiről lelkendezett.

A két nép különbözőségét így foglalta össze Orbán: a németek a kiszámítható utakat szeretik, míg a magyarok a nem hagyományos megoldásokat. A német a rendhez, fegyelemhez szokott nép, míg a magyar mindent másképp csinál.

Ennek megvan az az előnye, hogy nem mindennapi találmányok fűződnek a magyarokhoz (golyóstoll, számítógép, eszpresszó kávéfőző). A hátránya viszont, hogy a németek nem biztos, hogy minden esetben megértik a magyarokat.

Mi nem a németek pénzén

Itt van például a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság, amely Orbán szerint mindenkit rákényszerített az új utakra. Brüsszel persze nem tudja eldönteni, hogy "a magyar feketebárány vagy sikertörténet, de a kormányfő véleménye nem meglepő: szerinte a magyarok "mindent másképp csinálok-megközelítése" (ezt nevezte Matolcsy György unortodox gazdaságpolitikának) tökéletesen bevált. Hiszen a számok alapján mindenben jobban teljesítünk, mint az EU-átlag.

Az Orbán-kormány módszere persze Orbán szerint is vitatható, egy dolgot azonban mindenkinek el kell ismernie: "mi nem a németek pénzén akarunk sikeresek lenni".

Orbán szerint ugyanis

mi, magyarok nem szeretünk más pénzén élni.

A nem rövid filozófiai eszmefuttatás után - amelytől az orbáni logika szerint a németek ugyebár kiütést kapnak - a miniszterelnök rátért konkrétabb dolgokra. Bejelentette itt is, amit Lázár János éppen ezzel egy időben a Kormányinfón fejtegetett: jövő héten benyújtja a kormány a jövő évi költségvetést.

D MTZ20150507012
Fotó: Máthé Zoltán

Orbán tíz cölöpje

A miniszterelnök ezután tíz pontban részletezte a gazdaságpolitikai alapvetéseit. Ez sok újdonságot nem tartalmazott, de álljon itt ez a néhány "cölöp", ahogy Orbán nevezte, "amelyre felhúzták a magyar gazdaság építményét":

  1. Továbbra sem akkor akarják adóztatni az embereket, amikor megkeresik, hanem amikor elköltik a pénzt. (Ezért csökkentik az szja-t, az áfát pedig nem.)
  2. Nem büntetik a családokat azért, mert sikeresek. Fennmarad az örökösödési illeték eltörlése.
  3. Segély helyett munkát szeretnének adni.
  4. A vállalkozásoknak segíteni kell: "nem fogjuk megemelni a 10 százalékos társasági adókulcsot a kisvállalkozásoknak".
  5. A duális képzést fenntartják.
  6. Csökkentik az államadósságot.
  7. Alacsonyan tartják a hiányt.
  8. Megmaradnak a különadók, ez ugyan sérelmes a német vállalatoknak, de ez van, "bent kell tartanunk őket a költségvetésben annak érdekében, hogy tartani tudjuk az államháztartási hiány és az államadósság szintjét". 
  9. A gyermektámogatási rendszert megtartják.
  10.  Megmarad a munkahelyvédelmi akcióterv is.