Pokorni: A halálbüntetés barbárság

2015.05.09. 12:09 Módosítva: 2015.05.09. 12:17

Az alaptörvény vitájakor már lefolyt egy diskurzus a halálbüntetésről, akkor ez úgy dőlt el, hogy Magyarországon nem lehet halálbüntetés. Igaz, Orbán akkor azt mondta, hagyjuk nyitva a kérdést  mondta Pokorni Zoltán az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Szerintem barbár dolog, én nem támogatom, nagyon bízom benne, hogy Magyarországon ezután sem lesz állami emberölés

— tette hozzá a politikus.

Pokorni a Fidesz másik aktuális témája kapcsán is távolságot mutatott a hivatalos retorikától: az oktatást ugyanis sokkal fontosabb kérdésnek tartja a bevándorlásnál — mondta az interjúban.

Az oktatáspolitikáról a volt miniszter azt mondta, hogy a nézetkülönbségek mellett azért vannak olyan javaslatai is, amiket meghallhatnak, és néha el is fogadnak a Fideszben, például elindult a gondolkodás az eredetileg általa szorgalmazott 9 osztályos általános iskolai képzésről. Ennek kapcsán Pokorni éppen a túlzott sietséget tartja fő veszélynek: mint mondta, ez nem olyan dolog, amit 2016 szeptemberében be lehetne vezetni, azzal csak tönkretennék a bonyolult elkészítést igénylő, Finnországban és Lengyelországban sikeres átalakítást. Pokorni szerint az iskolák tulajdonviszonyainak a megváltozása, vagyis az államosítás sem baj, de a központosítás nehezen megszervezhető, látszik, hogy milyen nehezen megy.

A Normafa rendbetételéről a 12. kerületi polgármester azt mondta, nagyon reméli, hogy a kerület elfogadja a beruházást, minden elkészült a népszavazásra. A területen található, részben offshore tulajdonban lévő szállodáról azt mondta, az önkormányzatnak szüksége van a területre, ezért arra kisajátítást fognak kérni.