Kamerákkal figyelteti a közmunkásokat Ózd jobbikos polgármestere

2015.05.13. 09:41 Módosítva: 2015.05.13. 11:07

A Népszabadság úgy tudja, hogy Ózd önkormányzata olyan kamerákat és kamerákkal felszerelt szemüvegeket szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését.

Csak akkor kapnak munkát, ha hozzájárulnak a megfigyeléshez

Az eszközök beszerzésére az önkormányzat 500 ezer forintot biztosított, azokat a közterület-felügyelet és az ózdi Start programiroda fogja használni. Mint a lap írja, a közmunkások tájékoztatást kapnak arról, hogy „a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet”. A munkaköri leírást a közmunkára jelentkezőknek alá is kell írniuk, és arról is nyilatkozniuk kell, hogy a felvételek további felhasználásához is hozzájárulnak.

A lapnak egy közmunkás úgy nyilatkozott, hogy a csoportvezetőjükkel közölték, hogy nem írják alá ezt a szerződést, mert sértőnek találják. De ő azt felelte, hogy akkor viszont nem kapnak munkát. A férfi szerint ez zsarolás, de végül aláírták a szerződést, mert "mindenkinek kell a pénz. Így is vízen meg kenyéren élünk majdnem, úgy meg éhen is döglöttünk volna".

Janiczak Dávid a város jobbikos polgármestere a lapnak azt mondta, hogy szerinte a legtöbb multinacionális cégnél elterjedt gyakorlat, hogy felvétel készül munka közben a dolgozókról, így a közmunkásokat, akiket vissza akarnak vezetni a rendes munka világába, így szoktatják hozzá ehhez a szituációhoz. De ellenőrizni tudják azt is, hogy a rájuk bízott feladatot elvégzik-e a közmunkások. A fényképezésre felhatalmazottakon lesz egy jelvény. Mint mondta,

aki rendesen dolgozik, annak nincs oka aggódni, hisz a felvételeken az látszik majd, hogy rendesen dolgozik.

Az Együtt az ügyben az adatvédelmi hatósághoz fordul, jelentette be Pataki Márton az MTI híradása szerint. Mint mondta, a közmunkásoknak is van méltóságuk és jogaik, és a törvény szerint csak akkor lehetne folyamatosan kamerával megfigyelni őket, ha nem lenne más eszköz a munkájuk ellenőrzésére.

Mint ismert, Janiczak választási programjában korábban az is szerepelt, hogy a polgárőrség számára quadokat és drónokat akar vásárolni, hogy ezek használatával növelje a közbiztonságot.

A Népszabadság szerint a jobbikos polgármester hat napja súlyosan rasszista kijelentéseket is tett a városi tévében. Többek között azt mondta, hogy

ha kimegyünk a cigánytelepekre, ott szaladgál négyöt-hat-nyolc gyerek. A cigányságon belül jelenleg népességrobbanás van. Szaporodnak. Túlszaporodják azt a lehetőséget, ami számukra fennáll. Ha az ország egészét nézzük, a születési ráta olyan szintre csökkent a cigányság-népességrobbanással együtt, hogy ki fog halni Magyarország, ha nem kap kívülről bevándorlókat és más embereket.

De kifejtette azt is, hogy ha megszűnne a cigányprobléma, nem érkeznének az eurómilliók Nyugatról, és akkor nem lenne mit ellopni. Ezért

vannak, akiknek az az érdekük, hogy

fenntartsanak olyan butaságban és alulszocializáltságban lévő réteget, akiket a választásokon egyszerűen lehet mozgatni akár egy zsák krumplival.