A védőbeszéd jön Biszku-ügyben

2015.05.14. 22:55 Módosítva: 2015.05.14. 22:56

A védőbeszéddel folytatódik péntek reggel a Fővárosi Ítélőtábla dísztermében a Biszku Béla elleni másodfokú büntetőper. Arra is van esély, hogy utána akár az ítéletet is kihirdetik már.

Az egykori kommunista vezetőt egy éve első fokon öt és fél év szabadságvesztésre ítélte  a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa. Az elsőfokú bíróság a háborús bűntetten kívül bűnösnek találta lőszerrel visszaélésben és a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadásában is. Az ügyész életfogytig tartó fegyházért fellebbezett.

A másodfokú per január 16-án kezdődött volna az ítélőtáblán, de Biszku védőjének elfogultsági beadványa miatt csúszott az érdemi kezdés. Magyar Gábor ügyvéd akkor azzal állt elő, hogy "a politikai hecckampány" miatt nincs esély arra, hogy magyar bíróság tisztességes eljárásban bírálja el az ügyet. Az ügyvéd eleve nem bízott a beadványa sikerében, a védelem célja ezzel csak annyi volt, hogy majd a strasbourgi bírósághoz tudjanak fordulni, ahhoz ugyanis először ki kell meríteni az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget.

Az ítélőtábla végül valóban elutasította a védelem elfogultsági indítványát. A március 18-i tárgyaláson az ügyész megerősítette, hogy életfogytiglant kérnek Biszku Bélára. Az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy az elsőfokú ítélet nagyrészt elfogadható, de a kiszabott büntetés túl enyhe.

A 93 éves Biszku Bélát kerekesszékben szokták betolni kísérői a tárgyalásokra. Ha jogerősen is elítélik, ő lehet az ország legidősebb rabja. Az ítélet kihirdetéséig nem kell börtönbe vonulnia.