Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Életfogytiglant kér az ügyészség Biszkura

2014.07.18. 20:22 Módosítva: 2014.07.18. 20:46

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kér fellebbezésében az ügyészség Biszku Bélára, akit az '56-os forradalom utáni megtorlások és a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt idén májusban első fokon 5 és fél év börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék, írja az MTI.

Fotó: Bődey János

Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője azt mondta, az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása mellett a következetes bírói gyakorlatra tekintettel az előzetes letartóztatás elrendelését is kezdeményezik.

Biszku Béla ügyvédje, Magyar Gábor nem kívánt nyilatkozni a fellebbezésükről. Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumvezetője közölte: az iratok csütörtökön érkeztek meg az ítélőtáblára, három hónapon belül tárgyalást tart a bíróság.

Biszku Béla ellen 2012 szeptemberében indított büntetőeljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A volt belügyminisztert háborús bűntett, lőszerrel visszaélés, valamint a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt májusban öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék.