Most szavaznak a hegyvidékiek a Normafáról

IMG 4057
2015.05.17. 08:49

Reggel 6 órától este 7 óráig szavazhatnak a Budapest XII. kerületi választók arról, hogy támogatják-e a Normafa újjáépítését. A helyi népszavazáson a kerületieknek azt kell eldönteni, hogy támogatják-e az önkormányzat koncepcióját. 

Miről szavaznak?

A következő kérdés szerepel a szavazólapon:

Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?

Mivel nyilván kevesen vannak tisztában, mit is tartalmaz ez a határozat, milyen új utakat, sífutó pályát, látogató- és információs központot akarnak, ajánljuk korábbi cikkünket, illetve videónkat.

Akkor most mi a fene lesz a Normafával?

Mi kell az érvényességhez?

A helyi népszavazás is akkor érvényes, ha a választók fele elmegy szavazni, és eredményes ha az érvényesen szavazók fele ugyanúgy szavaz. Ha nem lesz érvényes a népszavazás, jogilag nem köti semmi az önkormányzatot, de Pokorni Zoltán azt mondta

akkor is elfogadja a többség döntését, ha csak 15-en mennek szavazni.

Ki támogatja, ki ellenzi?

Felforgatta a megszokott politikai viszonyokat a Normafa felújítása. Az újjáépítést ugyanis a Fidesz, az MSZP és az Együtt is támogatja. Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere, Tüttő Kata MSZP-s és Komáromi Zoltán együttös képviselő a héten közös sajtótájékoztatón állt ki és drukkolt az igen szavazatoknak.

Orbán igennel szavazott

Az egységről fog szólni a miniszterelnök szerint a Normafa területének rendezéséről szóló helyi népszavazás sikere. Orbán Viktor - miután feleségével, Lévai Anikóval leadta szavazatát a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában - újságíróknak azt mondta: igennel szavazott, mert családja álláspontja szerint a Normafa megvédése a feladat.    A kormányfő méltatta Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester munkáját, utalva arra, hogy egyetértés van a kerületben. "Nem könnyű ilyen hangulatot kialakítani, az, hogy ilyen angyali türelemmel, hónapokon keresztül egyeztetve végülis sikerült elérni, hogy nagy ellenzője a területrendezésnek nem maradt, ez egy első osztályú szakmai munka" - értékelt.
Ugyancsak a Zugligeti iskolában adta le szavazatát Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

A dolgot ellenzi viszont a Jobbik. A párt szerint biankó felhatalmazást az önkormányzatnak. Gyöngyössy Márton, a Jobbik választókerületi elnöke  úgy értékeli, a projekt jelentős magánérdekeket szolgál, mert a bevételekből a vendéglátósok, szállodák és egyéb rekreációs tevékenységek üzemeltetői részesülnek.

A DK szintén kiadott egy közleményt az ügyben. Kerék-Bárczy Szabolcs DK-s képviselő szerint a párt nem nyújt "segédkezet ahhoz, hogy a Fidesz alelnöke újrapozícionálja magát a válságban lévő kormánypártban. Továbbra sem veszünk részt a maffiakormány hatalmi játékaiban". A DK szerint a kerületieknek nemmel kell szavazniuk "a kizárólag Pokorni érdekeit szolgáló népszavazás zavaros kérdésére". 

A PM álláspontja, ha ez bárkinek is releváns, nem egyértelmű. Közleményükben ugyanis ezt küldték: "IGEN a megújulásra, NEM az átláthatatlanságra", vagyis PM-es legyen a talpán, aki ez alapján tudja, mit kell ikszelni.

Hol lehet szavazni?

A XII. kerületieknek ugyanazokba a szavazókörökbe kell menniük, mint tavaly. Igenre vagy nemre ikszelhetnek, tudják, csak a két egymást metsző vonal a nyerő.