Orbán eltökélte, bezáratja a debreceni menekülttábort

DEBRE20150518008
2015.05.18. 12:02 Módosítva: 2015.05.18. 13:38
Új ipari parkot, megújuló főpályaudvart és repteret ígért Orbán Viktor a debreceni látogatásán, ahol a kormányfő azt is jelezte: be fogja záratni a debreceni menekülttábort. „Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!” – üzente a bevándorlóknak. Tudja, hogy az európai szabályok egyelőre nem teszik lehetővé a bezárást, de majd megvívja a csatát az EU-val.

Nem lehetett könnyű dolga a kormányzati apparátusnak a debreceni fejlesztési program előkészítésekor. Debrecennek van autópályája, stadionja, új főtere már, így ezúttal másfajta ígértekkel kellett előrukkolni a Modern városok programban, mint a korábbi megyeszékhelyeken. 

Orbán Viktor debreceni látogatása után kiderült: sikerült azért olyan pontokat találni, ahol a kormány tudja képviselni az aktuális politikáját. A miniszterelnök hétfőn a debreceni polgármesterrel, Papp Lászlóval történt egyeztetése után olyan megállapodást kötött, amelynek része a főpályaudvar és a debreceni Nagyerdő fejlesztése, egy új ipari park és egy angol nyelvű iskola létrehozása, 

illetve a menekülttábor bezárása.

Bizony, a sajtótájékoztató egyik hangsúlyos eleme volt, hogy mi lesz a debreceni menekülttábor sorsa. Papp László polgármester az esemény első felében hosszan sopánkodott, hogy azt kérte a miniszterelnöktől, ne növeljék a tábor kapacitását. A kérés pedig megértő fülekre találta, Orbán megígérte: nemhogy nem bővítik a tábort, hanem inkább teljesen bezárják.

A miniszterelnök mindenek előtt helyreigazította a polgármestert, hogy nem menekült-, hanem bevándorlótáborról beszélne inkább. Ez azért fontos, mert a menekülteket befogadjuk ("a mi szívünkben mindig van irgalom" - fogalmazott Orbán), a bevándorlókat viszont elküldjük.

Orbán erős, európai vezetők szájából ritkán hallható mondatokat mondott:

Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!

Illetve:

ezt a tábort nem fejleszteni kell, hanem bezárni, a benne lévőket haza kell küldeni!

És még:

Nem akarunk együtt élni ezzel a problémával.

Orbán azt is mondta, hogy tudja, hogy jelenleg nem tudja bezáratni a tábort, mert az EU-s szabályok nem engedik, de ígérte, hogy megvívja majd a csatát európai szinten, és megszünteti a tábort. Kedden Strasbourgban pontosan ezt a harcot kezdi el megvívni. Orbán felkészült a harcra, "ez nem délutáni zsúr, ez országvezetés" - fogalmazott.

Új erdő, iskola, ipari park

Orbán Viktor és Papp László bejelentette azt is, milyen fejlesztési pontokban állapodott meg a kormány Debrecennel:

  1. 5 milliárd munkahelyteremtésre: „Azt szeretnénk, hogy minden debreceni találhasson munkát” – mondta Orbán, aki szerint a városban is a teljes foglalkoztatottság a cél. „Létrehozunk egy nagyobb innovációs fejlesztést, bármit is jelentsen ez – viccelődött a kormányfő, aki azért elmondta, hogy egész pontosan azt jelenti, hogy a kormány 5 milliárd forintot ad.
  2. A debreceni főpályaudvar fejlesztése: 21 milliárd forintot ad erre a kormány, „nehéz elképzelni, hogy nem kacsalábon forog majd ez a pályaudvar”.
  3. Új ipari park kialakítása, és állami földtulajdon esetleges átadása, 6-700 hektáros parkot képzelünk el.
  4. A nemzetközi repülőtér fejlesztése
  5. Angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézmény építése
  6. A debreceni Nagyerdő fejlesztése: egy 4 milliárdos program indul, amely a strandfürdő fejlesztését is magába foglalja. „Modern európai városi közpark épül - ígérte Orbán.

Orbán jelezte azt is, hogy nagy a felelősség, mert a kormány úgy tekint Debrecenre, mint egy sikertörténetre, egy sikeres Magyarország „zászlóshajójára.

Orbánt Debrecenben DK-s tüntetők egy csoportja várta, de erre érthetően nem tértek ki a sajtótájékoztatón.

Az Index arról is megkérdezte Debrecenben a miniszterelnököt, hogy mit üzen a homofóboknak a homofóbia-ellenes világnap alkalmából. Íme:

Orbán: Hálás vagyok a magyar homoszexuálisoknak


  • Hírek
  • Megtakarítás