Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Szoptatós anyák szállták meg a Nyugati téri McDonald'sot

HUS 7993 ok
2015.05.22. 12:53 Módosítva: 2015.05.22. 13:03
Tegnap egy biztonsági őr elküldött egy szoptató nőt a Nyugati téri Mekiből, ezért több szervezet mára tüntetni hívta a kismamákat. Délelőtt több mint százan mentek vissza, hogy megmutassák, igenis joguk van bárhol szoptatni.

Úristen, hallottad? Kitettek egy anyukát a Mekiből, mert a gyerekét szoptatta!!! Ez baszd meg még az alaptörvénynél is durvább, úgyhogy holnap a kismamák barikádokat emelnek a Mekinél, és megszoptatják a gyerekeiket! 

Ilyen hangulatú információfoszlányok jutottak el hozzám a tegnap futótűzként terjedő történéséről, hogy nem engedtek szoptatni egy anyukát a McDonald's Nyugati téri egységében. Pontosabban: engedtek szoptatni, csak a biztonsági őr odament, és azt mondta, szerinte ezt itt nem lehet, mire mondta az anya, hogy de igen, meg is kérdezte, erre a biztonsági őr kitartott álláspontjánál, és elment megkérdezni a főnökét, aki ugyanezt mondta. A kismama ezután inkább továbbállt a gyerekével. 

Szóval alapvetően nem történt semmi, csak egy kis konfliktus, amire a Jól-Lét Alapítvány rögtön előkapta Ferenc pápa szoptatással kapcsolatos iránymutatásait, és szervezett egy erődemonstrációt az ominózus étterembe. (UPDATE: az alapítvány a flashmob szervezésében nem vett részt, ahhoz köze nem volt, bár azzal egyetértett, az eset kapcsán kizárólag véleményének adott hangot.)

A nyilvános szoptatás mindenhol a világban nagy vitákat vált ki, de Nyugaton értik a cégek, hogy ez egy érzékeny téma, és például Amerikában már elég nagy botrány lenne, ha biztonsági őrrel dobnának ki egy kismamát. Ennek ellenére az, hogy az alapítvány szerint a mekis eset „felveti mind a közvetlen hátrányos megkülönböztetés, mind a zaklatás gyanúját”, körülbelül akkora túlzás, mint amikor a hetven pluszos balliberális értelmiség arról visítozik, hogy Magyarországon fasizmus van.

Nagyon kevés az a nyilvános hely, ahol szoptatós szobával, szoptatásra alkalmas elkülönített térrel várnák a csecsemős anyákat.

– tesz még rá egy lapáttal a túltolásra az alapítvány tüntetésre buzdító közleménye, ami azért különösen vicces, mert ha tetszik, ha nem, 

ma Magyarország egyik legcsaládbarátabb helyei a McDonald's éttermek.

Gyereksarkokkal, játszóterekkel, cumimelegítőkkel a globális multikulturalizmus jegyében.  

Mindenki ott cicizzen, ahol neki jólesik

Ennek megfelelően a McDonald's már tegnap elmondta, hogy a történet nem tükrözi a cég álláspontját, ők továbbra is családbarátok. A Nyugatinál és az Oktogonnál azonban külsős biztonsági céggel dolgoznak a nagy áthaladó forgalom miatt. Egyébként pedig a biztonsági őr is megkapta a maga retorzióját. Mert ugye az nem kérdés, hogy mindenki ott szoptasson, ahol jólesik, és ne menjenek oda hozzá közben, hogy na ezt nem itt kéne csinálni. 

Fotogén sajtóesemény

A kismamák erődemonstrációja a Nyugati pályaudvar bejáratánál kezdődött. A rossz idő ellenére egész sokan eljöttek, lehettek vagy százan. Alig lehetett olyan kismamát látni, aki ne nyilatkozott volna épp valakinek, az egy főre jutó sajtómunkások száma talán csak akkor volt magasabb, amikor Stohl András kiszabadult a börtönből. 

Aztán menetrendszerűen átvonultak a McDonald'sba, ahol akadálytalanul bementek, elfoglalták az étterem negyedét, majd amelyik gyerek éhes volt, kapott tejet. Az akció tíz percig tartott, majd a tüntetők szép lassan elhagyták a területet. Atrocitás, beszólás nem volt, senkit sem vittek el a rendőrök, az étteremben még azért sem szóltak, mert a kismamák nem fogyasztottak! De ez itt most igazából lényegtelen. 

Ennyi történt, elefántnak állítottak be egy apró, ámde ronda bogarat, de legalább felmerült végre ez a probléma, hiszen a nyilvános szoptatás valóban nem túl elfogadott Magyarországon, tényleg kevés helyen lehet anélkül szoptatni, hogy az anyukák ne összeráncolt szemöldököket és lefitymáló tekinteteket kapjanak. Szóval ha másra nem is volt jó az esemény, arra mindenképpen, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy