Orbán nem lesz köztársasági elnök, 2018-ban újra miniszterelnök akar lenni

2015.05.26. 12:01
Nulla alatt van a valószínűsége annak, hogy Orbán Viktor államfő lesz 2017-ben, Lázár János pedig miniszterelnök. Ezt maga Orbán Viktor mondta egy székesfehérvári tájékoztatón, ahol bejelentette azt is, hogy miniszterelnök maradna, és alig várja, hogy 2018-ban újra „sorompóba léphessen”.

A köztársasági elnöki nem az a munka, amire az ország jól tudna használni

– jelentette ki Orbán Viktor Székesfehérváron, ahol amúgy a székesfehérvári fejlesztésekről beszélt. (Ezekről ebben a cikkünkben olvashat.)

A kormányfő a Hír Tv kérdésére beszélt a jövőbeni terveiről. Az újságíró azt kérdezte, előfordulhat-e, hogy 2017-ben – Áder János mandátumának lejárta után – ő lesz az államfő, és Lázár János lesz a miniszterelnök.

A sajtóban már tavaly megjelentek arról információk, hogy Orbán lehet az elnök, miután esetleg kibővítik az államfő jogkörét. Ez most nehezebben lenne kivitelezhető, hiszen a Fidesz elvesztette a kétharmados többségét a parlamentben. Márpedig a változtatáshoz az alaptörvényt is módosítani kell.

A kormányfő most viszont minden kétséget eloszlatott. A felvetésre azt válaszolta, hogy „ennek nulla alatt van a valószínűsége”. Szerinte mindenkinek megvan a karaktere, hogy milyen munkát képes ellátni, és az államfői munka nem neki való, ez más karaktert igényel. 

Szerinte a nemzet egységét más hivatott kifejezni, neki a miniszterelnökség való, és ahogy a miniszter szó eredeti jelentésében is benne van, tovább akarja szolgálni így az országot. 

Orbán szerint az ő világa a miniszterelnökség, és a poszttól legfeljebb a választók távolíthatják el. 

Orbán gyakorlatilag bejelentette, hogy 2018-ban újra indul a választáson a miniszterelnöki posztért. A kormányfő ugyanis jelezte, hogy ősszel Fidesz-kongresszus lesz, ahol a párt megválasztja azt az elnököt, aki felkészíti a Fideszt a következő választásra. Ezt a munkát szívesen vállalja, vagy ahogy fogalmazott:

Alig várom, hogy 2018-ban is sorompóba léphessek.

Férfiasnak kell maradni

Orbán emellett még kapott egy kérdést arról, hogy nem figyelemelterelés-e, hogy a halálbüntetésről, illetve a menekültkérdésről kommunikál a kormány és a Fidesz.

A miniszterelnök szerint a halálbüntetésről 10 évig tart majd a vita, és beszélni kell róla. Míg a bevándorlásról gyorsan kell dönteni. Megismételte, hogy nem szabad engedni, hogy mások Brüsszelben döntsenek erről a kérdésről.

Ha most ellágyulunk, ha nem leszünk férfiasak, nem fogunk ráismerni az országra 10 év múlva.

Szerinte a menekültügy lényege, hogy Magyarország csak annyit vállaljon, amennyi ereje van, és minden döntést nekünk kell meghozni. „Ha egyszer hibázunk, nem lesz többet módunk kijavítani” – mondta Orbán.