Ödön
2 °C
11 °C

Orbán nem lesz köztársasági elnök, 2018-ban újra miniszterelnök akar lenni

2015.05.26. 12:01
Nulla alatt van a valószínűsége annak, hogy Orbán Viktor államfő lesz 2017-ben, Lázár János pedig miniszterelnök. Ezt maga Orbán Viktor mondta egy székesfehérvári tájékoztatón, ahol bejelentette azt is, hogy miniszterelnök maradna, és alig várja, hogy 2018-ban újra „sorompóba léphessen”.

A köztársasági elnöki nem az a munka, amire az ország jól tudna használni

– jelentette ki Orbán Viktor Székesfehérváron, ahol amúgy a székesfehérvári fejlesztésekről beszélt. (Ezekről ebben a cikkünkben olvashat.)

A kormányfő a Hír Tv kérdésére beszélt a jövőbeni terveiről. Az újságíró azt kérdezte, előfordulhat-e, hogy 2017-ben – Áder János mandátumának lejárta után – ő lesz az államfő, és Lázár János lesz a miniszterelnök.

A sajtóban már tavaly megjelentek arról információk, hogy Orbán lehet az elnök, miután esetleg kibővítik az államfő jogkörét. Ez most nehezebben lenne kivitelezhető, hiszen a Fidesz elvesztette a kétharmados többségét a parlamentben. Márpedig a változtatáshoz az alaptörvényt is módosítani kell.

A kormányfő most viszont minden kétséget eloszlatott. A felvetésre azt válaszolta, hogy „ennek nulla alatt van a valószínűsége”. Szerinte mindenkinek megvan a karaktere, hogy milyen munkát képes ellátni, és az államfői munka nem neki való, ez más karaktert igényel. 

Szerinte a nemzet egységét más hivatott kifejezni, neki a miniszterelnökség való, és ahogy a miniszter szó eredeti jelentésében is benne van, tovább akarja szolgálni így az országot. 

Orbán szerint az ő világa a miniszterelnökség, és a poszttól legfeljebb a választók távolíthatják el. 

Orbán gyakorlatilag bejelentette, hogy 2018-ban újra indul a választáson a miniszterelnöki posztért. A kormányfő ugyanis jelezte, hogy ősszel Fidesz-kongresszus lesz, ahol a párt megválasztja azt az elnököt, aki felkészíti a Fideszt a következő választásra. Ezt a munkát szívesen vállalja, vagy ahogy fogalmazott:

Alig várom, hogy 2018-ban is sorompóba léphessek.

Férfiasnak kell maradni

Orbán emellett még kapott egy kérdést arról, hogy nem figyelemelterelés-e, hogy a halálbüntetésről, illetve a menekültkérdésről kommunikál a kormány és a Fidesz.

A miniszterelnök szerint a halálbüntetésről 10 évig tart majd a vita, és beszélni kell róla. Míg a bevándorlásról gyorsan kell dönteni. Megismételte, hogy nem szabad engedni, hogy mások Brüsszelben döntsenek erről a kérdésről.

Ha most ellágyulunk, ha nem leszünk férfiasak, nem fogunk ráismerni az országra 10 év múlva.

Szerinte a menekültügy lényege, hogy Magyarország csak annyit vállaljon, amennyi ereje van, és minden döntést nekünk kell meghozni. „Ha egyszer hibázunk, nem lesz többet módunk kijavítani” – mondta Orbán. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?