Vallási alapú iskolai szegregációtól tartanak

2015.05.29. 16:43

„Bár a kormány tavaly „rosszindulatú és alaptalan híresztelésnek” nevezte a jogvédők aggodalmait, most mégis törvényesítené az iskolai elkülönítést. “Jelen kérelem aláírásával hozzájárulok a gyermekem elkülönült iskolai neveléséhez-oktatásához.” – Így kell majd a szülőnek igényelnie gyermeke szegregálását a Kormány legújabb rendelettervezete szerint" − írja a romasajtokozpont.hu.

„A sajtóban megjelent rosszindulatú és alaptalan híresztelésekre reagálva ismételten hangsúlyozzuk, hogy Magyarország Kormánya elítéli a szegregációt, amelyet a magyar törvények is tiltanak" − írta közleményében a kormány 2014-ben. Arra reagálva, hogy a sajtóban arról cikkeztek, hogy egy rendelet „lehetőséget ad majd a gyerekek igény szerinti csoportba sorolására, hiszen arra hatalmazza fel a minisztert, hogy rendeletben vonjon ki oktatási intézményeket a szegregáció tilalma alól" − írja a romasajtokozpont.

A lap azt állítja, hogy a birtokukba került tervezet szerint Balog Zoltán rendeletterve lehetővé teszi a “vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló, továbbá nemzetiségi [...] osztályok vagy csoportok kialakítását indokoló – iskolai nevelés-oktatás” megszervezését. A tervezet pedig osztályszinten is lehetővé teszi az elkülönítést. Ezt ráadásul a szülőknek kell kérelmezniük.

A sajtóközpont szerint a rendelettervezet hatálybalépés esetén „útmutatóul szolgál majd az egyházaknak (és a nemzetiségi alapon szervezett oktatást biztosító intézményeknek), hogy miként tudják elkerülni a pereskedést. Hiszen a rendelet alapján megszervezett iskolai csoportok ezentúl nem számítanak szegregáltnak" − írják.

Az oldal által megkérdezett jogász többek között azt mondja:

„A legfelháborítóbb, hogy a rendelet alapján a jövőben elkülönített gyerekeket nyíltan más “pedagógiai elvek” mentén fogják oktatni, és másként lesznek értékelve is – tehát a kormány őszintén vállalja, hogy nem is várja el az azonos minőségű, tartalmú oktatást az érintett gyerekek esetében".