Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyesületet alapítottak az Orbán-ellenes civilek

2015.06.10. 16:38

A tüntetések, a népszavazások kezdeményezése után újabb lépcsőfokot léptek az Orbán-kormány ellen tüntető civilek.

Új Magyar Köztársaság néven civil egyesületbe tömörültek.

Az alapító tagok között találjuk a március 15-i tüntetés szervező, aztán népszavazásokat kezdeményező Gulyás Balázst (Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport), Vajda Zoltánt (60 ezren a Magánnyugdíjunkért Facebook-csoport) és Lattmann Tamás nemzetközi jogászt. Mellettük több ismert közéleti személy is szerepel még az alapítói listán:

  • Fullajtár Andrea színész
  • Fülöp Sándor jogász, korábban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
  • Hammer Ferenc szociológus
  • Király László György közgazdász
  • Kincses Gyula orvos, volt egészségügyi államtitkár (2007-2008)
  • Kozák Márton szociológus
  • Spányik András orvos
  • Turi Tamás joghallgató
  • Várhegyi Éva közgazdász
  • Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere

Elkezdik gyűjteni az aláírásokat

Az alapítók közleménye szerint az egyesület a társadalmat foglalkoztató problémákra fog konkrét megoldási javaslatokat kidolgozni, és ezek akár jogszabályba is foglalhatók lesznek. "A feldolgozott problémák a magoldási javaslatokkal együtt rajzolják majd ki azt a Magyarországot, amelyben mindannyian élni szeretnénk" - írták.

Ennek egyik eszköze a népszavazási kezdeményezés, és ehhez is szükségesek az egyesület jelentette szervezeti keretek. A népszavazási aláírásgyűjtést tehát az egyesület szervezi majd, ebben pedig más szervezetek segítségére számítanak (már több kérdést is átengedett a Nemzeti Választási Bizottság, kérdés persze, hogy a tankötelezettség 18 évre emelése vagy a kötelező kamarai tagdíj eltörlése mennyire aktivizálja az ellenzéki szavazókat.)

Már tárgyaltak és megállapodtak más szervezetekkel is az aláírásgyűjtés támogatásáról. Előzetes megállapodásra jutottak például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, szóbeli támogatást adott Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség vezetője, illetve Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A Szolidaritás országos szervezetével már most támogatja és szervezi majd az aláírásgyűjtést.