2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Lázár: a plakátrongálás a vita része

2015.06.11. 14:12

A csütörtöki parlamenti vitanap után a bevándorlók kérdése lesz a legfontosabb  Lázár János és Giró-Szász András sajtótájékoztatóján, amelynek címe: Kormányinfo 12 Mit miért tesz a kormány? Várható volt, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter és a miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára elmondja a kormány érveit a bevándorlókkal szembeni gyűlöletplakátkampány mellett.

„Nem volt kormányülés, így remélem mindenkinek volt ideje kitöltenie a nemzeti konzultációs kérdőívet” – kezdte a sajtótájékoztatót Giró-Szász András, megjegyezve, hogy már félmillió ív jött vissza az állampolgároktól.

Lázár miután átvette a szót közölte, melyek a fő témák, amelyekkel foglalkozni kíván:

  • Bevándorlás
  • Felsőoktatás
  • Állami vezetői juttatások
  • Országos Roma Önkormányzat körüli nyomozás
  • Dohányellátó megbízás kérdése
  • A Liget projekt, a múzeumi negyed
  • Villanyoszlopokkal kapcsolatos hirdetési szabályozás "evolúciós kérdése"

Politikai igen, gazdasági nem

 Júliusig 54 ezer fő jött Magyarországra a zöldhatáron, év végéig 130 ezer fő lesz Lázár becslése szerint. Ezzel Magyarországon a második legmagasabb az ezer lakosra jutó menekültek száma, Spanyolország után.

„Meg kell értetnünk az európai vezetőkkel, hogy Magyarország nem képes elviselni ezt a tömeget, ezért fordulunk a polgárokhoz a nemzeti konzultációval és a törvényhozáshoz a határok szigorítása céljából. ”

Lázár szerint Magyarországra 15 ezer illegális bevándorlót toloncol vissza Ausztria és Németország, miközben itthon az átmeneti ellátást biztosító szállókon Magyarországnak már csak néhány ezer helye van.

Lázár meglepőnek tartja, hogy az ENSZ épp Magyarországon kezd kampányba a bevándorlók támogatása mellett.

Az illegális határátlépőkkel és illegális bevándorlókkal van Magyarországnak baja, nem a politikai menekültekkel. "Jobban szeretnének élni, nekünk pedig nem kötelességünk, hogy ezeket az embereket eltartsuk" – mondta az ország határához érkező, főként koszovói menekültekről.

Felidézte azt az adatot, amely szerint 20 ezer szexuális erőszak Svédországban. 85 százalék bevándorló, vagy második generációs bevándorló. Nem minősítem a jelenséget, csak az ENSZ és a svéd kormány adataira hivatkoztam – mondta, minősítve a jelenséget.

Aztán a plakátkampányra tért, felidézve több ország hasonló kampányát:

„Ha Dániába jössz, dolgoznod kell”  Svájcban: „Állítsuk meg a tömeges bevándorlást. „Ha Illegálisan vagy Nagy-Britanniában, menj haza vagy nézz szembe a letartóztatással.”

„Ausztria: Legyen vége a hamis toleranciának!”

Kettős állampolgárság ellen szóló népszavazási kampányból Gyurcsány Ferenc "Ne fizessünk állásunkkal az olcsó határontúli munkavállalók miatt!" – szlogenjét idézte.

„Tehát Gyurcsánynak és Szigetvárinak az afrikai illegális bevándorlóval nincsen bajuk, de ha egy magyar ember jönne a határon túlról, azzal igen” – vonta le a következtetést Lázár.

A plakátrongálás a vita része

"Tévedés, hogy Magyarországot nem érinti a bevándorlás" – mondta újságírói kérdésre Lázár az EP szerdai döntésére utalva. Lázár szerint a bevándorlók aránytalan terhet rónak Magyarországra GDP arányosan. "Az európai baloldal folytatott politikai kampányt, ennyi történt, de Magyarország nyitott a vizsgálatra, mert így kiderülhet, hogy milyen is a helyzet valójában Magyarországon a menekültekkel."

A plakátkampány sikeres. Mert a társadalom eddig nem foglalkozott az illegális határátlépők kérdésével, hiszen korábban csak néhány ezer ember érkezett évente. Most viszont már 130 ezer is lehet, ezért  "a kormány álláspontjának kialakításához kell a konzultáció" – vélte a miniszter.

"A plakátrongálás a vita része. Az ő fellépésük óta nőtt meg a visszaküldött nemzeti konzultációs ívek száma" – mondta Lázár, bár nem tudni, mik is állnak a kitöltött ívekben.

Nemzeti Közszolgálati elitegyetem

Eszerint "az innováció képességét is be kell építeni a felsőoktatási rendszerbe." A felsőoktatás finanszírozásával, hatékonyságával van tennivaló. Palkovics László államtitkár törekvését támogatja a kormány. Az előterjesztett törvényjavaslatban tisztázzák a kancellároknak és a rektoroknak a felelősségi körét, és a felállítandó konzisztórium helyzetét, amely Lázár szerint átláthatóbbá teszi a felsőoktatás gazdálkodását. Össze kell kapcsolni a felsőoktatással a gazdaság szereplőit – mondta a miniszter.

Államigazgatásban jó szakemberek kellenek, ehhez kell erősíteni a Közszolgálati Egyetemet, amelynek "a magyar államirányítás szempontjából elitegyetemnek kell lennie." Lázár azonban hangsúlyozta, hogy ezt nem a többi egyetem rovására kívánják elvégezni.

Nem lesz olyan jó állami vezetőnek lenni

A Fidesz kezdeményezésére 2010 óta csökkentették az önkormányzati képviselők számát és a parlamenti képviselők számát is, "hogy csökkenjen azok száma, akik politikából élnek és állami juttatásból élnek vezetőként."

Épp ezért szűkítik a kiemelt egészségügyi ellátásra jogosultak körét. A kormánymegbízott és kormányhivatal vezetői is államtitkári, helyettes államtitkári ellátásra voltak jogosultak, 150 ilyen személy van, az ellátás a helyettes államtitkárokra és a velük azonos szinten lévő vezetőkre nem fog vonatkozni.

A jövőben a miniszterek, államtitkárok, kormányzati megbízottaknak nem jár lakástérítési támogatás, hanem szolgálati lakás, az igénylést alaposan meg fogják vizsgálni

Nix kormányüdülés

Kormányüdülőket eladja a kormány. Kormányüdülő nem lesz, de külön az arra való jogosultság is megszűnik az állami vezetők számára.

Az állami cégvezetők kétmilliós bérplafonja viszont felemelkedhet. Lázár ezért az Állami Számvevőszék elnökét meghívja a kormányülésre. Domokos László ugyanis azt nyilatkozta, hogy az állami cégvezetők versenyhátrányban vannak a fizetések miatt.  Lázár az ÁSZ vezetőjére hivatkozott, aki szerint a piacinál alacsonyabb fizetés versenyhátrányt jelent. Szeretnénk megérteni, hogy mire gondol az ÁSZ elnöke.

Állami közszolgáknál csökkentés, de az állami cégvezetők tekintetében esetleg nőhet a 2 milliós bérplafon, ha valóban versenyhátrányt jelent, amikor az állam vezetőt keres a cége élére.

Kényes kérdés a Roma Önkormányzat ügye

Országos roma önkormányzat ügye: A NAV költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást. Több vizsgálat is folyt. "Ha loptak csaltak, akkor a jogi, politikai következményeit viselniük kell. De azoknak a feljelentőknek is, akik Farkas Flóriánt alaptalanul vádolják." – mondta Lázár, aki szerint több vádról bebizonyosodott, hogy alaptalan volt. A kényes kérdést alaposan ki kell vizsgálni. Nem fogni akarják Farkas Flórián kezét, hanem elengedni, épp azért, hogy tisztázhassa magát.

Mi lesz a dohányellátóval?

Várhatóan 600 millió forint lesz a koncessziós díja az amerikai-magyar cégcsoportnak, amely el fogja látni dohánnyal a trafikokat. Az ajánlattétel feltételei nyilvánosak lesznek.

Liget projekt

2016-18 múzeumi negyedre 150 milliárdot költ a kormány. 37 milliárd 2016-ban lesz elköltve. Felújítják az állatkertet, elkészül a Pannonpark projekt 25 milliárdért. A Fővárosi Nagycirkusz új épületet kap. A teljes projekt 150-200 milliárdba fog kerülni.

Rossz döntést hozott a kormány

Váratlan magyarázatot adott arra Lázár, hogy 2010 után, miért lehet ismét hirdetni a villanyoszlopokon. Nem azért, mert az ESMA a Videoton futballklub kormányközelinek mondott tulajdonosához Garancsi Istvánhoz került nemrég, hanem egész másért:

"2010 után meg szerettük volna óvni az autósokat, hogy a kormány fogásától bármilyen reklám elvonja a figyelmüket. De a KSH tapasztalatai alapján nincs összefüggés a balesetek és a karókra feltett táblák között. A kormány rosszul döntött 2010-ben" – közölte Lázár. Így innentől már lehet hirdetni, ami alaposan megdobja a jogokat eddig is birtokló, ám abból a törvényi tiltás miatt nem profitáló cég értékét. 

Gripen-baleset

A Gripen vadászgép legutóbbi balesetéről jelentést hallgat meg a kormány. "Kádár Sándor őrnagy manővere sikeres volt, súlyos sérülése nem lett és az első jelentések szerint a szolgálati utasításokat betartotta. A legfontosabb, hogy Kádár őrnagy tapasztalt pilótaként sikeresen fejezte be a veszélyes manővert." – mondta Lázár. Úgy tudja, a repülőgép javítható, a hatóságok vizsgálni fogják a körülményeket. A Gripenek repülésének leállítása nem merül fel.

Semmi csajozás

„Nem csajozni jártam Milánóba. Nem a szabadidő izgalmas eltöltése, hanem a munkám ellátása céljából utaztam oda és más városokba” – válaszolta Lázár a korábbi, magas költségek miatt vitatott útjait firtató kérdésre. "Munkám ügyei részben vagy egészben államtitkot képeznek. Azok neve, akikkel találkoztam nem kerülhet nyilvánosságra, ez az állam érdeke." – jegyezte meg Lázár, aki nem ért egyet a bírósági döntéssel, hogy a részleteke hozza nyilvánosságra.

"Mindig ott szálltam meg, amit a partnerem a találkozásra kijelölt. Ha megadnám a címet, akkor kiderülne, kivel is találkoztam.”

Kövér és Orbán jóban vannak

Az újságírói kérdések szakaszában Andi Vajna átvilágítása iránt érdeklődtek, a kormánybiztos és más kormánybiztosok törvényben előírt átvilágításáról későbbre ígért tájékoztatást. Arról pedig Lázár nem tud, hogy Kövér László házelnök és Orbán Viktor között bármiféle konfliktus volna.

Bezzeg a fideszesek nem tépkedtek

Lázár tartózkodott attól, hogy személyes véleményét elmondja a plakátkampányról, ellentétben Balog Zoltánnal. Az EMMI vezetője Londonban egyetemistákkal találkozva arról beszélt, hogy nem az ő ízlése szerint való. Lázár viszont csak azt mondta, nem vonja kétségbe, hogy lehet olyan, akinek ez tetszik, de a véleménynyilvánításnak "nem az a módja, hogy plakátokat rongálnak" – mondta a miniszter, aki nem sokkal korábban a vita részének nevezte a plakátrongálást. „2004-ben hány fideszes ment oda, hogy letépje a plakátokat, amikor Gyurcsány magyarok ellen kampányolt?" – tette fel a kérdést, sokadszorra visszatérve a kettős állampolgársággal kapcsolatos akkor kampányra, amelyben a kormány ellenezte az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetését.

Lázár több kérdésre röviden válaszolt:

  • Helikpotertender: sokáig nem fogunk róla még hallani, nincs napirenden.
  • Gömöri Zsolt: vállalhatatlan volt, amit az elnök csinált a paralimpiai bizottság élén. Ezt Lázár fenntartja, még ha Deutsch Tamás szerint az ő szava ebben a kérdésben nem sokat ér.
  • A miniszterelnökség munkatársainak száma is csökkenni fog, de Lázár szerint sokkal nagyobb gond, hogy többszáz olyan személy van, aki miniszteri, államtitkári és és helyetteseik pozíciójában van, úgy, hogy beosztásuk más. Az ő számukat kell elsősorban csökkenteni.