Még mindig adós az állam a rendőröknek a tavalyi túlórapénzzel

2015.06.17. 06:52

A Népszabadságnak több rendőr is azt állította, hogy sok megyei rendőr-főkapitányságon még mindig nem fizették ki a 2014-es túlórapénzt. Panasszal azonban senki nem mer élni, mert tartanak az esetleges hátrányos következményektől.

A hatályos szabályozás szerint elvileg a túlórákat 30 napon túl pénzben kellene megváltani. A lapnak nyilatkozó egyik rendőr szerint ezt a határidőt korábban sem mindig tartották be a rendőrségnél, de azért év elejére mindig igyekeztek rendezni a tartozásokat. Idén viszont még csak annyi történt, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság megkezdte a bennmaradt túlórák felmérését

Az állományban elterjedt az a híresztelés, miszerint a megyei rendőrségi gazdasági vezetők felsőbb (szóbeli) parancsra nem akarnak fizetni. Elterjedt megoldás, hogy a túlórákat inkább szabadnapokban akarják elszámolni, ez azonban a sovány fizetés miatt a legtöbb "kisrendőrnek" nem felel meg.

A kifizetetlen túlórák többsége nem előre tervezett túlmunka volt, hanem készenléti időn kívüli, például éjszakai munkavégzéss. a Népszabadság úgy tudja, van olyan főkapitányság, ahol 40 és 150 óra között mozog a dolgozóknak ki nem fizetett túlórák száma.

A lap kérdéseivel egy hete megkereste az ORFK sajtóügyeletét, de nem válaszoltak. Az egyik szakszervezet is felhívta az ORFK illetékesét, aki nem cáfolta a probléma létezését, ám a szakszervezeti vezetőnek azt ígérte, a problémát napokon belül orvosolják, és az elmaradt túlórákat kifizetik. A lap szerint azonban az is probléma, hogy nem igazán lehet tudni a pontos számokat, a főkapitányságok eddig eltitkolták feletteseik elől a túlórák mértékét, az érintettek pedig nem mertek panaszt tenni.