János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az olimpiai falunak kinézett Duna City miatt házi őrizetet kért magának Tarsoly

2015.06.23. 17:35
A Quaestor soha el nem készült Duna City beruházás helyére álmodta az olimpiai falut a 2024-es budapesti olimpia PWC-s előkészítő tanulmánya. A Duna City volt a bedőlt brókercég legértékesebb vagyontárgya, amelynek eladásából – legalább jelentős mértékben – fedezhették volna pénzügyi hiányokat. Az előzetes letartóztatásban ülő cégvezér, Tarsoly Csaba az ingatlanra hivatkozva lazább elbánást is kért magának a rendőröktől. Azt állította, házi őrizetből irányítani tudta volna a területet érintő sürgős banki manővereket, mert különben a hitelezők elviszik.

A Csepel-sziget északi végén és az azzal szomszédos területeken állnának a főváros által is támogatott 2024-es budapesti olimpiai főbb helyszínei. Ezt javasolja a PriceWaterHouse (PWC) az előkészítő tanulmányában.

A PWC-s tervek szerint az egykori Nagyvásártelep, azaz a Quaestor Duna City beruházása helyén húznák fel a sportolók számára az olimpiai falut.

Egy szupergazdag libanoni is képbe jött

Az Index információi szerint a 32,5 hektáros telekre a brókercég csődje előtt szemet vetettek, akkor vetődött fel először, hogy az olimpiai vagy valamilyen vízhez kötődő budapesti nemzetközi sporteseményen a sportolók számára készült szállásokat helyezhetnének ide. De ehhez egy új gyaloghidat is építenének.

Tarsoly párhuzamosan tárgyalt a terület sportcélú felhasználásának lehetőségéről a magyar állami szereplőkkel és a korábban megtervezett konferencia- és irodakomplexumról nemzetközi befektetőkkel.

Az már korábban ismertté vált, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter államtitkára a Quaestor bedőlése előtti napokban arab befektetőket vitt a brókercéghez.

Úgy tudjuk, a tárgyalásokról Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa rendőrségi tanuvallomásában is beszámolt. Tarsoly azt állította, hogy a világ 500 leggazdagabbja közé tartozó libanoni üzletember hajlandó lett volna akár 50 százalékos tulajdonrészt vásárolni a Duna Cityben, de végül abban állapodtak meg, hogy egy luxemburgi alapon keresztül megszervezi a projekt teljes finanszírozását.

1 milliárd eurót keresni alsóhangon

A Quaestor-vezér teljes meggyőződéssel beszélt a rendőröknek arról, hogy a közel egy évtizede egy helyben toporgó projektből néhány év alatt 1-1,2 milliárd eurós profitot érhetett volna el.

Tarsoly szerint viszont az volt a legfőbb baj, hogy a Duna City Kft.-nek van egy 20 milliós bankhitele, és a Quaestor-csoportnak ennél még nagyobb összegeű hitelei vannak a Duna City Kft. felé, és ha ezekben az ügyletekben nem történnek rövid időn belül lépések, a hitelezők elvihetik az egész ingatlant. Tarsoly a lépéskényszerre való hivatkozással kérte a hatóságokat, hogy engedjék ki a börtönből, és helyezzék házi őrizetbe, mert otthonról meg tudná oldani az ügyet.

A Quaestor legértékesebb projektjét a Gropius ingatlanos céggel közösen indította. Tarsolyék azonban pár évvel később kivásárolták a Duna Cityt, és gigantikus ingatlanprojektetket álmodtak a fejlesztésre egyébként ideális területre. Több nemzetközi ingatlankiállításon díjat is nyert az Erik von Egeraat által tervezett többb százezer négyzetméteres ingatlanegyüttes. A tervezésbe legutóbb a Finta-stúdió is beszállt, mert ekkor már a Quaestor magyarosabb elemekkel próbálkozott. Ekkor került állítólag a tervekbe egy magyar mesterségek háza és egy spirit park, amely a hazai vallásoknak adott volna bemutatkozási helyet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!