3287-en jöttek át a zöldhatáron három nap alatt

2015.06.29. 09:47

Péntektől vasárnapig összesen 3287 határsértőt fogtak el a rendőrök országosan, míg a korábbi hétvégéken ez a szám ezerötszáz-kétezer körül alakult. A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli tartóztatták fel, vasárnap 659 embert, köztük 77 gyermeket. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárás indult, írja az MTI.

Az embercsempészek ellen gyorsított eljárásokat indítanak, amik néhány nap alatt le is zárulnak. Ilyen eljárás keretében ítéltek például két év letöltendő börtönbüntetésre egy szerbiai férfit. A vádlott kedden érkezett az országba, egy benzinkútnál két ember megbízta, hogy vegyen fel Mórahalomnál 11 szír férfit, és vigye őket Bécsbe. Ezért 700 eurót ajánlottak neki. A férfi fel is vette az utasokat, a megbízók autójába is beültek határsértők. Azonban egy helyi lakosnak szemet szúrt a dolog, értesítette a hatóságokat és azok kiérkezéséig feltartóztatta a csempészeket.

A szerb férfit államhatár átlépéséhez több személynek, vagyoni haszonszerzés végett segítséget nyújtva elkövetett embercsempészet bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság és a két év szabadságvesztés mellett öt évre kiutasította Magyarországról. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbeztek.