Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem sima pech, hogy 28 ezer katona és titkosszolga pénze eltűnt

2015.07.16. 18:36
Eddig szerencsétlen véletlenként könyvelték el, hogy a Buda-Cash botrányban 28 ezer katona, rendvédelmi dolgozó és titkosszolga vesztette el megtakarításait, mert mindannyian a Honvéd Egészségpénztár kliensei voltak. Az egészségpénztár vagyona nagy részét a DRB Bankcsoportnál tartotta, a betét eltűnt, és kártalanítást sem kapnak az érintettek. Valójában a pénztárt az egyik korábbi vezetője, a Buda-Cash-hez átigazoló Detre László fűzte be régi kapcsolataival.

Nagy volt a barátság a DRB Bankcsoport befektetési vezetője és a Honvéd Egészségpénztár irányítói között, ezért bukta el rengeteg katona és titkosszolgálati dolgozó a megtakarított pénzét.

Honvéd Egészségpénztár (HEP) ügyfelei lettek a Buda-Cash-botrány talán legszerencsétlenebb vesztesei.

Az 1996 óta működő HEP 2,5 milliárd forintos vagyonának nagyobbik részét, 1,8 milliárdot tartott a brókercég mellett működő DRB Bankcsoportnál. Márciusban, röviddel a botrány kirobbanása után kiderült, hogy a Buda-Cash a DRB Bankcsoport értékpapírjait is szabadon kezelte: el is tűnt 62 milliárd.

Ezzel a HEP 28 ezer kliense került fel a károsultak listájára. Többségük katona és rendvédelmi dolgozó, de odaveszett 1200 titkosszolgálati dolgozó megtakarítása is, akik közül ötszázan a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal alkalmazottjai.

A HEP-tagok nem reménykedhetnek a kártalanításban, mert a vonatkozó törvény ezt kategorikusan kizárja. A bankcsoport 30 millió forintnál kisebb tétellel rendelkező betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanította, az egészségpénztárak azonban az önkormányzatokhoz hasonlóan a kizártak listáján szerepelnek, így még az országgyűlés honvédelmi bizottsága is hiába próbált közben járni az érdekükben, a kormány elzárkózott az indítványtól.

Az 1,8 milliárdos bukást eddig véletlennek tartották, az okot a gazdasági racionalitást is felülíró személyi kapcsolatokban kell keresni. Egy honvédelmi minisztériumi forrásunk szerint a HEP-vagyont Detre László, a DRB befektetési vezetője szerezte meg a bankcsoport számára.

Detre korábban maga is az egészségpénztárnál dolgozott befektetési tanácsadóként, de állását megszüntették. Ezt követően került a Buda-Cash-hez, illetve az akkor még takarékszövetkezetként működő bankcsoporthoz.

Detre 2012-ben győzte meg a HEP gazdasági igazgatóját és befektetési vezetőjét, hogy nála nyissanak számlát a milliárdos betét számára. A számlavezető bank váltásához elég volt az igazgatótanács támogatását megszerezni.

Az Index megkérdezte a Honvédelmi Minisztériumot is, ahol megdöbbentőnek nevezték az egészségpénztárnál lezajlott eseményeket. Különösen azt, hogy a DRB jóval kisebb hozamot kínált a számlán elhelyezett milliárdos összegért, mintha azt kincstárjegybe fektették volna, a HEP vezetői mégis ragaszkodtak a bankhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!