Itt a kormány szerint biztonságos országok listája

2015.07.21. 22:00 Módosítva: 2015.07.21. 22:00

A kormány meghatározta a nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánított származási országok és biztonságos harmadik országok listáját. Ezen szerepelnek a nyugat-balkáni országok is, ebből az irányból érkezik Magyarországra a legtöbb illegális bevándorló.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet alapján a menedékjogról szóló törvény szerinti biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak minősülnek

  • az Európai Unió tagállamai és tagjelölt államai – Törökország kivételével – (Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia),
  • az  Európai Gazdasági Térség tagállamai,
  • az Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai,
  • továbbá Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Ha a menedékjogról szóló törvény szerinti elismerését kérő származási országa szerepel a biztonságos származási országok európai uniós listáján vagy a kormány által meghatározott országok között, az elismerését kérő a jogszabály szerinti menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy az ő esetében a származási országa nem felel meg a biztonságos származási országokra meghatározott feltételeknek, írja az MTI. 

Ha az elismerését kérő Magyarországra érkezését megelőzően a biztonságos harmadik országok uniós listája vagy a kormányrendelet szerinti valamelyik biztonságos harmadik ország területén tartózkodott vagy átutazott, a menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy esetében ebben az országban nem volt lehetősége hatékony védelemre.

A listán tehát egyrészt azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságos származási országnak tekinthetők, vagyis amelyekben nincs háború, üldöztetés. A biztonságos harmadik országok listáján pedig azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságosnak tekinthetők, amelyeken a menedékkérő keresztülutazott, és ott lehetősége lett volna a nemzetközi védelem igénybevételére.

Az Országgyűlés június végén adott felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg azokat a biztonságos migrációs tranzitországokat,  ahonnan érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot.