Vizsgálják az állítólagos Petőfi állítólagos temetését

HUS 2748
2015.07.24. 14:41

Petőfi Sándor
gatyába' táncol
felesége bugyiba'
úgy mennek a moziba

− (ismeretlen költő)

Hatóságokhoz fordult a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI) az úgynevezett Petőfi-temetés miatt, írja az MTI. Az intézet bejelentést tett a rendőrség és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felé, vizsgálatot kérve arról, hogy tartalmazhat-e jogszerűtlenül betemetett emberi maradványokat, csontokat a Fiumei úti sírkert 58. parcellájában található úgynevezett „Petőfi-sírhely”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, annak ellenére, hogy a temetkezési intézet a sírhelybe betemetési engedélyt nem adott, a Morvai féle Megamorv-Petőfi Bizottság július 17-én mégis tartott egy Petőfi-temetést, amelyen Morvai Ferenc azt állította, a Szibériában talált, általuk Petőfinek vélt csontokat (vagy annak egy részét) egy mély szarkofágba engedték. Ahhoz pedig gyakorlatilag temetni, tehát ásni kellett. Na, és ez az, amire nem adott engedélyt a Budapesti Temetkezési Intézet.

Az Intézet most emiatt kérte a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet. Sőt, azt is elmondták, hogy megkeresték a sírhely felett rendelkező személyt is − aki nem Morvai, mivel neki valószínűleg semmiféle engedélyt nem adtak volna, így csellel, strómannal vásároltatott sírhelyet −, hogy nyilatkozzon arról: mit tud, helyeztek-e el a sírhelyben emberi maradványokat, csontokat, és ha igen, kinek az engedélyével és közreműködésében.

Az egész napos Petőfi-buliról ebben a riportunkban számoltunk be.

Az egész szibériai Petőfi-hercehurcáról pedig itt olvashatja el cikkünket.