Nem a bombázásban sérültek meg a Bethesdában kezelt szír kisfiúk

2015.08.12. 14:07
Mohamed, a négyéves szír kisfiú és öccse nem Aleppó bombázásakor sérült meg, ahogyan korábban feltételezték. Bőrbetegségük látszik égési sérülésnek.

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban ápolják Mohamedet és egyéves öccsét, akiket több újságíró, európai parlamenti képviselő és egy német jogvédő szervezet is keresett, hogy segíthessen rajtuk. A testvérpár azért lett híres, mert augusztus 2-án a Hamburger Morgenpost fényképet készített róluk és sérüléseikről. Ezekről korábban azt feltételezték, hogy Aleppó bombázásakor szerezhették, de most kiderült: veleszületett rendellenesség okozza.

Mohamedet és egyéves öccsét a múlt hét közepén a határról vitték sürgősségi ellátásra a szegedi klinikára. Már itt megállapították, hogy ki vannak száradva, és súlyos bőrfertőzéseik vannak, amelyek életveszélyesek. Csütörtök óta mindketten a Bethesda Gyermekkórház égéssérült gyermekeket gyógyító központjában fekszenek, itt tudnak nekik megfelelő körülményeket biztosítani.

Az osztályt vezető dr. Kostyál Erika elmondta, hogy nincsenek égési sérüléseik, veleszületett betegségük miatt viszont életveszélyes állapotban vannak. A kór miatt hiányzik egy speciális fehérjeréteg a bőr és a szövetek közül, emiatt a legkisebb mechanikai érintkezés is hámsérülést okoz náluk.

„Menekülés közben nem voltak megfelelő higiéniás körülmények, ez nem segített” – mondta Kostyál, aki hozzátette, hogy jelenleg súlyos vérmérgezésük van, amelyre antibiotikumkúrát kapnak.

Ellátásukhoz teljes higiéniára van szükség, emiatt csak orvosi kísérettel szállíthatóak. Amióta a Bethesda kórházban kezelik őket, állapotuk javult.  Dr. Szabó Ildikó, az intézmény orvosigazgatója közölte, nem ismerik azokat a körülményeket, ahogyan a család idejutott. Jelenleg a szülők itt vannak a gyerekekkel, távlati tervük az, hogy Németországba utazzanak.

Az Index kérdésére elmondták, hogy a gyerekek ellátásához tolmácsokat hívtak. A részletes kórtörténetük nem ismert, de a veleszületett rendellenességük miatt ez nem létfontosságú.