Izgulhatnak a kormánytagok, Orbán ítéletet hirdet

2015.08.25. 06:30
Rendkívüli egész napos kormányzati konferenciát tartanak kedden, ahol a miniszterelnök zárt ajtók mögött értékeli kormányzása elmúlt öt évét és a kormánytagok teljesítményét. Orbán Viktor elemzi a tárcáktól kapott akcióterveket is, amelyek alapján kijelölik a következő évek stratégiáját. A stratégiai konferenciázás tapasztalatai alapján államtitkári sorsok dőlhetnek el.

Lázasan készültek egész júniusban a miniszterek, államtitkárok, minisztériumi dolgozókaz először július 3-ra meghirdetett rendkívüli kormányzati konferenciára. A tárcavezetők azt a feladatot kapták Orbán Viktortól a nyár elején, hogy elemezzék az elmúlt év teljesítményét, majd készítsenek akcióterveket a következő három évre. 

Orbán Viktor nem is titkolta, maga mondta el a Napi Gazdaságnak, hogy június 6-tól egyenként elemzi a minisztereivel a kormányzati munkát, és a közös elemzés végeredménye akár egyes államtitkárok menesztése is lehet.

Több kormánypárti politikus júniusban úgy beszélt erről a konferenciáról, mint egy mérföldkőröl, határvonalról az Orbán-kormányok történetében. Azt, hogy nem egy egy puszta kormányülésről van szó, jelezte, hogy a kormánytagok mellett intézményvezetőket is meghívtak az ülésre (mások mellett Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövetet, Matolcsy György jegybankelnököt, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét és Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét).  

Aztán a rendkívüli konferenciát egyszer csak lefújták.

A Miniszterelnökség hivatalos magyarázata szerint "az illegális bevándorlás emelkedése, valamint az ehhez kapcsolódó hazai és nemzetközi intézkedések" elvitték az energiát. Kormányzati forrásaink szerint leginkább arról van szó, hogy Orbán elnapolta a konferenciát, amikor látta, hogy a kormány bevándorlási politikája működik. Nem akarta ezzel elterelni a figyelmet.

A konferenciát végül augusztus 25-re tűzték ki, a kormányfő pedig az itt elhangzottakkal, az itt összeálló programmal szeretné elindítani az őszi politikai szezont. Bár az igazi szezonnyitó többek szerint az őszi Fidesz-frakcióülés lesz.

Mi lesz a konferencián?

A konferenciáról annyit tudunk előzetesen, hogy valóban konferenciaszerű esemény lesz. Meghívott külsős előadók tartanak majd a magyar társadalom helyzetének különféle megközelítéseiről előadásokat, és az elhangzottak alapján elemzik majd a kormányzat terveit és tevékenységét is. Az estébe nyúló konferencián többek között a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank előadói mutatják be, milyen hosszútávú fejlődési trendeket látnak. A kormány tagjai pedig az elhangzottak alapján próbálják majd meghatározni, hogy eddig mit sikerült megvalósítani.

A kormánytagoknak be kell számolniuk arról is, milyen teendőket látnak szükségesnek például az oktatásban, az egészségügyben, a bürokráciacsökkentésben, a versenyképesség javításában és az adóeljárásokban.

Az akcióterveken alapuló beszámolók, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése, illetve a Közszolgálati Egyetem Jó Állam jelentése alapján határozzák meg a stratégiát a 2018-as választásokig. 

Az OECD május végén jelentette meg legfrissebb, Magyarországról szóló tanulmányát, amely ugyan pozitívan értékelte a gazdasági növekedés gyorsulását, a csökkenő munkanélküliséget és az alacsony költségvetési hiányt, de kritizálta a magas államadósságot, a bonyolult adórendszert, a bürokratikus terheket és kevesellte az oktatásra, illetve az egészségügyre szánt összegeket. (Itt elég részletesen összefoglaltuk, mi áll a jelentésben.)

Ki megy? Ki marad?

Bár a konferencia után azonnal nem jelentik be egyetlen államtitkár távozását sem, a keddi tanácskozás is hozzájárulhat a személyi döntésekhez. Lázár János a Napi Gazdaságnak néhány hete azt mondta, hogy a miniszterelnök konferencia tapasztalatait is felhasználva szeptember 15-ig a miniszterekkel közösen hozza meg az államtitkárokra vonatkozó döntéseket. 

Egy fideszes azonban azt mondta korábban, hogy a miniszterelnöki értékelésből feltehetően jobban körvonalazódik majd, melyik államtitkárnak kell új állás után néznie ősztől.