Lemondott a Hortobágyi Nemzeti Park vezetője

2015.08.28. 08:01

A hónap végével kérte felmentését a vidékfejlesztési minisztertől a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) vezetője – írta a Népszava. Szilágyi Gábor hivatalosan csak az igazgatói teendőktől válik meg, és továbbra is a nemzeti park munkatársa marad. 

A Népszava információi szerint a távozás mögött az állami földbérletpályázatokkal kapcsolatos botrány áll, a kormány a lemondott igazgatóval akarja „elvitetni a balhét”. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata szerint több mint húsz pályázat eleve szabálytalan volt, több nyertes nem is pályázhatott volna.

Többen végül vissza is adták az elnyert földbérleményeket, például a fideszes berettyóújfalui polgármester titkárnőjének Angliában tanuló lánya. A május 21-én újra kiírt pályázatokon nyert társával együtt 92 hektár földbérletet az a berettyóújfalui gazda is, aki két éven át küzdött a szerinte igazságtalan pályázati döntések ellen.

További pályázatok kiírása is várható a Kehi-vizsgálat nyomán megszüntetett földbérleti szerződések után, ám csak azután, hogy a felmondások miatt pert indított bérlőkkel folytatott jogvita lezárul.