Lázár: A migránsokat elvisszük Hegyeshalomig

2015.09.04. 21:33
Legalább száz buszt küld a kormány a Keleti pályaudvarnál dekkoló és az M1-es autópályán haladó migránsokért, hogy az osztrák-magyar határig, Hegyeshalomig szállítsák őket. Nem alkalmaznak erőszakot. Az osztrák belügyminisztérium korábban egyébként azt közölte, hogy büntethetők azok, akik segítenek elszállítani a migránsokat Ausztria felé. Orbán Viktor szombaton egyeztet az osztrák kancellárral.

Semmiféle segítséget nem kaptunk (az EU-s tagállamoktól), miközben rajtunk számon kérik a szolidaritást

- közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a központo operatív törzs ülése után tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A testület ma este állt fel, este 8-tól ülésezett, bár Orbán Viktor hívta életre, a kormányfő nem vett részt az ülésen, helyette a román-magyar focimeccset nézte.

Lázár János szerint a migránsok azért mentek a Keleti pályaudvarhoz, mert Németország hívta őket, illetve félreérthetően kommunikált, és ma sem világos a jogi álláspontja. 

Az Európai Unióra nem tudunk várni, mint ahogy Németországra és Ausztriára sem

- indokolta Lázár azt, miért kellett az operatív törzsnek döntéseket hozni.

Papp Károly országos rendőrfőkapitányság szerint lehetetlenné teszi a közlekedést az M1-es autópályán az, hogy a menekültek - mintegy 1200 ember - Ausztria felé gyalogolnak. 

Lázár közölte, hogy tájékoztatták Ausztriát arról, hogy migránsok tartanak Ausztria felé. Orbán Viktor pedig arra kérte az osztrák vezetést, hogy megismerjék Ausztria jogi álláspontját a ki-és beléptetéssel kapcsolatban. Az osztrákoknak jegyzéket küldtek, de az osztrák kancellár azt mondta, hogy ezzel a kérdéssel csak szombat reggel tud foglalkozni. 

Lázár szerint sem Németország, sem az Európai Bizottság, nem segít Magyarországnak, senki nem szolidáris Magyarországgal.

Lázár közölte: annak érdekében, hogy Magyarország közúti közlekedése ne bénuljon meg, a Keleti pályaudvarhoz és az M1-es autópályához buszokat indít a kormány és közli a menekültekkel, hogy eljuttatja őket Hegyeshalomhoz, azaz az osztrák-magyar határhoz, ha akarják. Ez nem jelenti automatikusan az ország elhagyásának a lehetőségét, mivel a magyar kormány nem ismeri az osztrák álláspontot a ki-és beléptetésével kapcsolatban. 

Többször beszélt arról a miniszter, hogy az osztrákoktól nem kaptak semmilyen segítséget és az osztrák kormány "érdemi választ" a magyar kormány kérdésére még nem adott.

Lázár kérte a helyszínen tartózkodó civilek segítségét is, hogy segítsenek a kormány és a menekültek közötti kommunikációban is, hogy a migránsok együttműködjenek a magyar hatóságokkal. Lázár azt mondta: azt szeretnék, hogy ne bénuljon meg Nyugat-Magyarország közlekedése. 

Mi lesz a menekültekkel, ha Hegyeshalomnál nekiindulnak Ausztriával? - kérdezte egy újságíró Lázártól. A miniszter azt monndta: "Várjuk Ausztria és Németország álláspontját ezzel kapcsolatban". "Mi mindent megtettünk, hogy a schengeni egyezményt betartsuk" - közölte. 

Mi arra tettünk esküt, hogy a magyar emberek életét megvédjük

- mondta, és hozzátette: Ausztria hozzájárulása kell ahhoz, hogy Ausztriába bemehessenek a menekültek. Lázár közölte: nem alkalmaznak erőszakot, nem fogják erőszakkal regisztrációra kényszeríteni a migránsokat. "Csak megkérni tudjuk a bevándorlókat" - mondta, hozzátéve, hogy a "bevándorlók részéről nincs együttműködés".

Körülbelül száz busz áll a rendelkezésre, de folyamatosan egyeztet a kormány a Volánnal és a Budapesti Közlekedési Központ. Azt is mondta, hogy lényegében minden rendőr szolgálatot teljesít.

Vámosszabadiban, a határtól nem messze van egy menekülttábor, ott kaphatnak enni-inni a migránsok.

Nem szoktam fogadni 

- felelte Lázár arra a kérdésre, hogy mit tippel, összeomlik-e a schengeni rendszer. 

Az osztrák belügyminisztérium korábban egyébként azt közölte, hogy büntethetők azok, akik segítenek elszállítani a menekülteket Ausztria felé.

Miért lépett így a kormány? 

A legvalószínűbb, hogy a kormány azt szeretné, ha nem Magyarország lenne a fekete bárány a világsajtóban. Ha a menekültek az osztrák-magyar határon lesznek, onnantól a világsajtó az osztrák kormány lépésére figyel majd, a menekültek pedig - amennyiben nem engedik őket tovább az osztrákok - Ausztriát fogják felelőssé tenni, ha nem mehetnek át a határon. Magyarország azonban továbbra sem fogja megsérteni az uniós szabályozást, hiszen elkötelezett a regisztráció mellett, viszont erőszakot sem fog alkalmazni - legalábbis ezt ígérte Lázár János -, így embertelenséggel sem vádolhatják majd a magyarokat a nyugati országok. Ezzel lényegében átpasszolja a menekültproblémát Ausztriának (és Németországnak). 

Ugyanakkor az EU nyugati tagállainak az a baja, hogy Magyarország egyáltalán nem akar menekülteket befogadni, erre utalnak, amikor azt mondják, hogy nem vagyunk szolidárisak. A magyar vezetés viszont ugyancsak a szolidaritás hiányával vádolja az EU-t, amiért hagyták, hogy Magyarországra ilyen nyomás nehezedjen.

Nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal a menekültekkel, akik most lépik majd át a határt, illetve akik jelenleg menekülttáborokban vannak. A kormány ugyanis lényegében azt üzeni nekik, hogy erőszakkal nem fogja őket itt tartani, sőt, segíti őket az osztrák-magyar határig eljutni.