Háromezres tömeg Nickelsdorfnál, az osztrák rendőrség már alig bírja

2015.09.10. 10:05 Módosítva: 2015.09.10. 10:52

Csütörtökre virradó éjszaka több mint háromezer menekült gyűlt össze a nickelsdorfi határátkelőnél, írja a Der Standard. Csak éjfél és hajnali három óra között 1700-an érkeztek, közölte az osztrák rendőrség, amely a teljesítőképessége határán van már.

Az osztrák hatóságok nem tudják megmondani, hány menekült várható még. Christian Stella, a burgenlandi rendőrség helyettes vezetője azt mondta: úgy tudják, Győrből újabb 1500 ember érkezik, de a rendőrség is csak nagyon nehezen tudja megbecsülni, hány érkezőre lehet még számítani. A menekülteken segítő önkéntesek képviselője azt mondta: Magyarországról csak nagyon kevés információ érkezik arról, hányan jönnek még.

Az érkezők többségét a Nova Rock fesztivál területén álló csarnokokban, az osztrák autópálya-üzemeltető egyik parndorfi épületében és a régi nickelsdorfi határátkelő épületében helyezték el. A menekültek döntő többsége Németországba akar továbbmenni. Az éjszaka mindössze egy család nyújtott be menekültkérelmet az osztrák hatóságoknak, és reggelig is csak húszan éltek ezzel a lehetőséggel.

Egy 400-500 fős csoportot különvonattal szállítottak tovább a bécsi Westbahnhofra. Az érkezőket a rendőrök, az osztrák vasutak munkatársai és önkéntesek fogadták. Közülük csak 80 ember szállhatott fel egy vonatra, ami Salzburgba ment tovább, a többieknek Bécsben kell várniuk. A lap beszámolója szerint a menekültek többsége kimerültnek látszik. A hideg miatt vastag kabátokba és hálózsákokba burkolóztak. Az állomás területét nem hagyhatják el, továbbindulásukig önkéntesek osztanak nekik vizet és élelmet.

A Die Presse legfrissebb híre szerint csütörtök délelőtt 2000 menekült érkezett a bécsi Westbahnhofra. Az emberek megfelelő ellátást kapnak, a hangulat nyugodt, közölte az osztrák rendőrség.