Most már biztos: már Magyarországon megfulladtak a furgonban szállított menekültek

2015-08-27T134248Z 1757889171 LR2EB8R1231BI RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.09.11. 12:30

Az osztrák A4-es autópályán augusztus 27-én megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek minden bizonnyal már a magyarországi útszakaszon meghaltak – ismertette a lezárult orvos szakértői vizsgálat hivatalos szakvéleményét pénteken a kismartoni (eisenstadti) ügyészség.

Az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt. A szakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak.

A teherautó augusztus 26-án hajnali ötkor indult el a szerb–magyar határról Budapest felé, majd Ausztria felé vette az irányt. A kocsi 26-án délelőtt tíz órakor lépte át az osztrák határt, majd 30-40 kilométerre a magyar határtól, Parndorf közelében félreállt. A sofőr és társa elmenekült.

A teherautót másnap találták meg. Néhány holttestet ekkor már olyan állapotban találtak, hogy azonosításuk nem lehetséges, hangzott el. Az osztrák rendőrség továbbra is várja a hozzátartozók bejelentéseit az eltűnt menekültekről. 

Az esetet láthatta egy magyar kamionsofőr, aki ellenkező irányba haladt az autópályán. Mint az Indexnek elmondta:   azt látta, hogy a  hűtőautó sofőrje becsukja a hátsóajtót, pánikszerűen előrerohan, és beugrik a teherautó előtt várakozó autó anyósülésére, majd az azt vezető társával együtt elhajtanak.

Augusztus 27-én egy magyar rendszámú, de szlovák feliratú hűtőkocsiban 71 menekült holttestét találták meg az osztrák rendőrök az A4-es autópályán. Az áldozatok között 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek volt. Az áldozatok nagy valószínűséggel szír menekültek, mert a holttestek között egy szír útlevelet is találtak.

Az osztrák rendőrség nemrég egy hasonló esetről szerzett tudomást. Egy az A4-es autópályán talált teherautóhoz hasonló járműbe az embercsempészek 81 embert zsúfoltak be. Az emberek itt is életveszélyes állapotba kerültek, de Golsnál ki tudtak szabadulni a teherautóból.