Tömegeknek ígért magyar állampolgárságot a monoki polgármester

2015.09.11. 10:46
Őrizetbe vette a rendőrség Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt elnökét, akit nagy összegű csalással gyanúsítanak. Az egykori monoki polgármester több százmillió forintért cserébe ukrán állampolgároknak azt ígérte, hogy segít megszerezni a magyar állampolgárságot. Aztán eltűnt.

A Nyíregyházi Járásbíróság pénteken dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt elnökét, akit csütörtökön vett őrizetbe a rendőrség. Az intézkedés tényét Futó Barnabás, Szepessy ügyvédje megerősítette a Blikknek.

A 2014-es választásokon még saját pártja miniszterelnök-jelöltjeként induló politikus ellen már 2014 végén nyomozni kezdett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség, majd az iratok átkerülték a Központi Nyomozó Főügyészségre.

A nyomozás ideje alatt Szepessy az országgyűlési választás mellett az önkormányzati, majd több időközi választáson is elindult, de csak néhány száz szavazót tudott összeszedni.

Az Index információi szerint Szepessy politikai múltjára hivatkozva azt állította a külföldieknek, hogy el tudja intézni a magyar papírokat. A felvett pénzekért kezdetben csupán szóbeli ígéretet tett a közreműködésre, később azonban egy önkormányzat körpecsétjével ellátva nyilatkozatot is adott az ügyfeleknek.

A segítség azonban elmaradt, sőt Szepessy elérhetetlenné vált.

Az ukrán ügyfelek magánnyomozót fogadtak, és ekkor derült ki, hogy a magyar kispárt vezére, az egykori monoki polgármester rengeteg embert csapott be, és összesen legalább 200-250 millió forintnak megfelelő eurót tett el az ígért szolgálataiért.

Több ukrán állampolgár is a rendőrséghez fordult, négyen tanúvallomást is tettek.

Szepessy pártja a 2014-es választáson 298,5 milliós állami támogatást kapott az induláshoz, költekezésük miatt itt is büntetőeljárás indult a számvitel rend megsértésének gyanúja miatt.

2010-ben is jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott ellene nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Akkor azért, mert Szepessy a személygépkocsijára vonatkozó lízingszerződésben foglaltaknak nem tett eleget, nem fizette a részleteket, ezért a cég szerződést bontott vele. Szepessy azonban a felszólítás ellenére sem szolgáltatta vissza a járművet.