Keddig ez ilyen vagy még súlyosabb lesz

2015.09.13. 14:11
Mi történik Röszkénél? És miért jönnek még mindig a Keletibe? Hogy és hányan mennek Ausztriába? Ezt a cikket azoknak írtuk, akik nem követik folyamatosan a menekültválság eseményeit, de mégis képbe akarnak kerülni. Ha túl hosszú a cikk, olvassák csak a vastagbetűs részeket, a lényeg abból is kiderül.

Röszkénél a zöldhatáron naponta több ezer menekült érkezik Szerbiából. A legtöbben ott, ahol a vonatsín összeköti Szerbiát Magyarországgal, ott ugyanis egyelőre nincs kerítés és egyéb akadály. A rendőrök és a határra kerítést építő katonák nem tesznek és nem is nagyon tehetnek semmit. Közvetlenül a határnál, a magyar oldalon van egy gyűjtőpont, ahonnan elvileg busszal szállítják őket a hivatalos menekülttáborokba, ahol - szintén elvileg - az uniós szabályok miatt ujjlenyomattal regisztrálni kell őket.

Miért és hogyan indulnak el Röszkéről?

De a környékbeli menekülttáborok nagyon zsúfoltak, ezért lassan halad az ügyintézés, Ráadásul nagyon sokan egyáltalán nem akarnak regisztrálni, mert az uniós szabályok miatt mondjuk Németországból oda lehet és kell visszaküldeni a menekülteket, ahol az unióban először regisztráltak. Ha ez Magyarországon történt, akkor ide is küldik vissza őket. De ők nem itt, hanem Németországban akarnak élni. Szóval, mivel a Röszkénél várakozó menekülteknek eszük ágában sincs regisztrálni, türelmetlenek és az állapotok amúgy is áldatlanok, ezért több napja az a forgatókönyv, hogy estére megunják a várakozást, és gyalog indulnak el Budapest felé. És ha menni akarnak, akkor a rendőrök nem állítják meg őket. 

Ugyanaz a jelenet minden este

De ennek eddig mindig az volt a vége, hogy a rendőrök megvárták, míg a menekültek elfáradtak és megálltak pihenni, és akkor buszokat küldtek utánuk, majd visszavitték őket valamelyik határ melletti menekülttáborba. De ha valakit regisztrálnak, onnantól lényegében szabadon mozoghat, és aki Németországba tart, az el is indul nyugatra. (Mert például ha bizonyíthatóan Szíriából, azaz háború elől menekülve érkeznek Németországba, akkor ott a mostani állás szerint be is fogadják őket, azaz valószínűleg nem küldenék vissza Magyarországra.) A magyar-szerb határ környéke hemzseg az embercsempészektől, szóval nem nehéz Budapestre vagy az osztrák határhoz fuvart találni. A többség nem is egyből az osztrák határhoz megy, hanem Budapestre, a Keleti pályaudvarra érkezik, onnan vonattal tudnak - a múlt heti káosz után - viszonylag egyszerűen és akadálymentesen nyugat felé menni.

Egy nap, három nagyon beszédes szám: 4300, 6000, 12 000

Az ország másik végében, a nyugati határnál eközben folyamatosan áramlanak a menekültek Ausztriába. Érzékelteti a helyzetet, hogy szombaton rekordszámú, 4300 menekült érkezett illegálisan a déli határon keresztül Magyarországra, de Hegyeshalomnál több mint 6000-en léptek át lényegében akadályok nélkül Ausztriába. Ahol viszonylag szervezetten várják és utaztatják tovább őket. De a többség Ausztriából is tovább akar menni, Németországba. Szombaton csak Münchenbe 12 000 menekült érkezett.

Keddig valószínűleg marad ez a menetrend, sőt, az életbe lépő szigorítások miatt vasárnap és hétfőn, kihasználva az utolsó "lazább napokat" megnő az országba érkezők és továbbutazók száma.