Hát ezen a blézeren nagyon sok vér van

2015.09.14. 12:32
Pszichológus szakértői véleménnyel és egy nagyon furcsa jelenettel folytatódott hétfőn Kecskeméten a nőveréssel vádolt politikus, Balogh József büntetőpere. Legközelebb, novemberben már a védő-és a vádbeszéd jön.

Alig 15 perc alatt vége is lett a tárgyalásnak hétfőn a Kecskeméti Járásbíróságon abban az ügyben, amely a vak komondort a családon belüli erőszak jelképévé tette Magyarországon. A súlyos testi sértéssel vádolt egykori fideszes országgyűlési képviselőt, Balogh Józsefet - ahogy a múltkor - most is elkísérte a férfi által "Terikének" nevezett Sz.-né, akinek betörte az orr-, arc-és a járomcsontját, de akivel újra együtt él, és aki így már nem is tanúskodik ellene.

Nem jött el viszont egy sem abból a három emberből, akit a bíróság szeretett volna meghallgatni ma. Két szakértő külföldi útra és konferenciára hivatkozva kimentette magát. A harmadik érkező egy orvos tanú lett volna, ő egyszerűen csak nem jelent meg.

Baloghnak azért így is megérte eljönnie, mert kézbe kaphatta a pszichológusi és elmeszakértői véleményeket, amelyeket a nyáron elvégzett vizsgálatok alapján mostanra elkészítettek róla. A bírónő gyorsan összefoglalta szóban mindkettő lényegét.

Az elmeszakértő arra jutott, hogy a fülöpházi polgármester

  • nincs korlátozva abban, hogy felismerje tettei társadalomra való veszélyességét, következményeit, és akkor sem volt, amikor 2013. április 28-án, egy lagzi után ököllel esett az asszonynak (leszámítva önhibájából fakadó ittasságát, de ez a beszámíthatóságát nem befolyásolja)
  • tudatzavarral járó idegrendszeri elváltozásban sem szenved.

A pszichológus szakértő pedig ezt állapította meg a politikusról, aki ma is Fülöpháza polgármestere még:

  • intellektuális teljesítménye átlagos,
  • aktív, ambiciózus, nagy fantáziájú,
  • hajlamos a teátrális viselkedésre, és a szociális helyzeteket megpróbálja a maga hasznára fordítani,
  • robbanékony, türelmetlen, ingerlékeny,
  • esetenként hajlik indulatos, agresszív viselkedésre, a párkapcsolatában is.

Balogh meg sem próbálta mindezt kommentálni. A múltkor olyan bőbeszédű vádlott az egész hétfői tárgyalás alatt nagyon csöndes és udvarias volt. A behívott tanú és szakértők híján ezzel akár vége is lehetett volna a napnak, de a bírónő még tartogatott valami erőset Balogh és "Terike" számára.

Először még nem volt világos, hogy készül valamire, amikor mintegy mellékesen megemlítette, hogy szeptember 4-én átadta a nyomozó hatóság a bűnjeleket a bíróságnak. Abban sem lett volna még semmi különös, hogy megkérdezi az asszonyt, mi legyen majd velük, kéri-e vissza a tárgyait. Amikor viszont a kérdés úgy hangzik, hogy

"Szeretné-e visszakapni egy darab vérrel szennyezett drapp színű blézerét?"

aztán ugyanez jön újra vérrel szennyezett felsővel és szoknyával, akkor azért egy pillanatra megáll a levegő a tárgyalóteremben. És itt még nem volt vége.

A bírónő elővett egy jókora barna papírzsákot, beletúrt, és kiemelt belőle egy drapp színű szoknyát. Kihajtogatta, a magasba emelte, és olyan arccal, olyan nyugodt hangon, mintha csak egy butik portékáját mustrálgatná, megéri-e az árát, kijelentette: "hát ezen vérszennyeződés van, meg hátul egy kis sár". Aztán pedig szép lassan, ráérősen ugyanígy tett egymás után a felsővel ("ezen azért sok-sok vér van") és a blézerrel is ("amin szintén nagyon-nagyon sok vér van"). Szeretné ezeket? - kérdezte újra a ruhák gazdájától, aki halkan igennel válaszolt.

A lagzi "Terike" fiáé volt. Ő volt az örömanya.

A következő tárgyalási napot november 17-re tűzték ki, ekkorra újra hívják azokat, akik ma nem jöttek el. Beidézik Balogh nevelt fiát is, aki a vádirat szerint a nő segítségére sietett azon a hajnalon, bár a bíróság eleve arra számít, hogy a vádlott hozzátartozójaként ő sem fog vallomást tenni. November 17-én már a perbeszédeket is meg fogják tartani a tervek szerint.

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, akkor hívja ezeket a segélyvonalakat: 06-40-630-006 (hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig), 06-80-505-101 (este 6 és 10 között szerda és hétvége kivételével)