Jolán
2 °C
4 °C

A kormány két megyére kihirdette a válsághelyzetet

IMG 0467
2015.09.15. 11:28 Módosítva: 2015-09-15 11:28:38

Kedden hatályba lépett a szeptember 3-án megszavazott migránsügyi törvénycsomag jelentős része, ami alapvetően új helyzetet teremt sok szempontból az érkezők számára. Ez adta meg a lehetőséget a kormány számára, hogy kihirdesse a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, ami egy sor területen speciális eljárásrendek, speciális szabályok alkalmazását jelenti.

A válsághelyzetet Bács-Kiskun és Csongrád megyére hirdette ki a kormány, jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő Szegeden. Az intézkedés 12:30-tól lép életbe.

A legfontosabb változások:

  • Bűncselekménynek számít a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Aki tehát például átmászik a szerb határon a kerítésen, az ellen büntetőeljárás indul, az általánosnál bizonyos szempontokból kedvezőtlenebb feltételekkel. A szegedi bíróságon plusz munkaerővel és hosszabbított munkaidővel készülnek az ügydömpingre. Akit bűnösnek találnak, arra kiutasítás vár.
  • Szigorodik az embercsempészek büntetése, több évre le lehet őket ültetni, és a vagyonukat is elkobozhatják. (Erről például itt olvashat bővebben, a Btk.-szigorítások a válsághelyzet kihirdetésétől függetlenül is élnek keddtől.)
  • Elindulnak a gyors menekültügyi eljárások. A határon benyújtott kérelmekről soron kívül, legkésőbb 8 napon belül döntenek. A kérelmeket kapásból elfogadhatlannak minősítik, ha tudnak arra hivatkozni, hogy a kérelmező maradhat biztonságos harmadik országban, Szerbiában. A túlnyomó többségnél ez lesz a helyzet. Ilyenkor még lehet a bevándorlási határozat ellen felülvizsgálatot kérni, ekkor az ügy a szegedi bíróság elé kerül. Ha a bíróság úgy látja,hogy muszáj személyesen meghallgatni az adott menedékkérőt, akkor a bíróság épületéből, a távolból, "zárt láncú kép- és hangfelvétel" segítségével fognak beszélni vele.
  • A válsághelyzettel kapcsolatos beszerzéseknél a közbeszerzési törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni.
  • A határjeltől számított 60 méteres sávban tranzitzóna alakul, itt lesznek majd átmenetileg a migránsok. (Eddig 10 méteres sáv volt csak az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítményekre. Ez a változás már a múlt héten hatályba lépett.)
  • Olyan helyen is lehet "nemzetbiztonsági célú építményt" létesíteni, ahol egyébként nem lehetne építkezni.
  • Önkormányzati tulajdonban lévő ingó vagy ingatlan vagyontárgyat ideiglenesen igénybe lehet venni, ha ez a válsághelyzet kezeléséhez kell.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?