Rogán lelép a frakcióvezetői posztról, Orbán mellett lesz kabinetfőnök

2015.09.16. 15:52 Módosítva: 2015.09.16. 17:26

Rogán Antal szerdán a velencei frakcióülés előtt bejelentette, távozik a párt frakcióvezetői posztjáról: októbertől a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz.

A pozícióváltás már május óta a levegőben lógott. A posztot idáig senki nem töltötte be, de a kabinetfőnökség az egyik legfontosabb poszt lehet a kormányban, hiszen ezen a poszton Rogán a lehető legszorosabb viszonyban lesz a kormányfővel. Rogán az MTI beszámolója szerint azt mondta, Orbán Viktor még tavaly április-májusban kérte fel arra, hogy segítse a politikai munkáját, amit egy kis stáb létrehozásával tett az elmúlt hónapokban. Szeptember elején pedig arra kérte a kormányfő, hogy ezt a munkát kabinetfőnökként folytassa.

Májusban gyorsabb váltást terveztek, de a kinevezés hírére szinte azonnal nem tetszésének adott hangot Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár először májusban, majd egy nyár végi lapinterjúban is jelezte, akár a távozása is szóba jöhet, ha Rogán megkapja a kinevezést. 

A megüresedett frakcióvezetői posztra a képviselőcsoport kihelyezett ülésén választanak új embert. 

A Fidesz elnöksége is Velencén ülésezett, majd ezt követően kezdődött a kormánypártok kétnapos kihelyezett, zárt frakcióülése, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök beszédére este kerül sor. A frakcióülés fő témája a migrációs válsághelyzet lesz.