János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP új jelszava menekültügyben: pozitív semlegesség

2015.09.24. 07:52
Néhány MSZP-s háborog, néhány értetlenkedik, néhány pedig elégedett. Az MSZP újrahangolta a menekültügyi stratégiáját: miközben nyáron még vehemensen támadták a kormányt és a kerítést, most a hadsereg bevetésénél már csendben támogatták a Fideszt. A stratégiának neve is van: pozitív semlegesség. Egy kutatás szerint ugyanis a szocialista szavazók nagy része is szeretné a kemény fellépést a menekültáradat ellen.

Értetlenségét és felháborodását jelezte több MSZP-s is a párt menekültügyi pálfordulása miatt. Többen nem értik, hogy ha az MSZP eddig vehemensen támadta a kormány menekültügyi intézkedéseit, a kerítés építését, a hadsereg bevetéséről szóló módosítás, akkor a parlamentben miért tartózkodott a legfontosabb szavazáson?

Az MSZP ugyanis elég váratlant húzott hétfőn. A honvédelmi és rendőrségi törvény módosításáról két héttel ezelőtt még azt mondta Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes: "vér fog folyni".

Ehhez képest a szavazásnál tartózkodtak az MSZP-sek.

Harangozó a vitában úgy indokolta a felpuhult hozzáállást, hogy a javaslatból kivette a Fidesz a legrázósabb részeket. A rendőrség például mégsem mehet be magánlakásokba házkutatási parancs nélkül migránsokat kutatni. A jóval visszafogottabb javaslatot pedig nem akarják elutasítani a szocialisták.

A párt hivatalosan így indokolta a pálfordulást és a tartózkodást: "Az MSZP támogatja, hogy a honvédség a magyar határok védelmében segítséget nyújtson a rendőrségnek, mert a rendőrség ma egyedül nem képes ellátni ezt a feladatát. A parlament előtt lévő kétharmados törvényjavaslat azonban nem alkalmas arra, hogy mindehhez alkotmányosan és jogilag megfelelő felhatalmazást kapjanak katonáink". 

Szavazzunk igennel, nemmel, tartózkodjunk, vonuljunk ki!

Habár az MSZP-sek együtt szavaztak, a háttérben az Indexnek nyilatkozó politikusok szerint nagy vita volt a hétfői frakcióülésen. Néhányan a következetességet jelző nem szavazat mellett szólaltak fel, Kunhalmi Ágnes érvelt emellett például, egy szocialista képviselő viszont meg is szavazta volna a katonaság bevetését. A többség végül a frakcióvezetés tartózkodás melletti javaslatát fogadta el. Információnk szerint Molnár Zsolt kompromisszumot javasolt, és megpendítette, hogy inkább ne vegyen részt a frakció a szavazásban, de leszavazták az ötletet. 

A frakciófegyelem miatt végül a nyílt parlamenti szavazáson a nemmel érvelő képviselők is tartózkodtak, de volt pár visszafogott renitens: Mesterházy Attila és Gúr Nándor jelen volt, de nem szavazott, Varga László pedig távol maradt a szavazástól. 

A döntés az Indexhez eljutó visszajelzések alapján a pártszervezetekben értetlenséget váltott ki:

milyen ellenzéki párt az, amelyik kritizálja a kormányt mindenért, majd nem mer nemmel szavazni?

- tette fel a kérdést egy MSZP-s, aki szerint ennél egy igen is jobb lett volna. A tartózkodással ugyanis "nulla üzenetet" közvetít a párt a választók felé.

Elégedett pártelnök

Márpedig ez az emlegetett "nulla üzenet" a jelek szerint az MSZP új stratégiája menekültügyben. Észrevehető, hogy míg nyáron az MSZP-sek egyértelműen a menekültek megsegítése, ellátása mellett politizáltak, Kunhalmi Ágnes budapesti elnök például ki is nyitotta a székházat a menekülteket segítő civil szervezeteknek; néhány hete megváltozott minden. 

Néhány visszhang nélküli sajtótájékoztatón és tévéinterjúban kritizálják a pártvezetők a kormányt, és közös, európai megoldást sürgetnek. Az MSZP erről egy határozati javaslatot is benyújtott a parlamentnek, ez nem került napirendre, ebben közös európai határőrizetet sürget az MSZP. Rogán Antal hétfőn le is csapta a magas labdát: "a szocialistáknak az európai rendőr és katona rendben van, a magyar már nem tetszik?".

Szombaton az országos választmányon Tóbiás József pártelnök zárt ajtók mögött magyarázta meg a szocialistáknak, mi is történik menekültügyben. Több résztvevő szerint elégedetten beszélt arról, ahogy a párt kezeli a menekültügyet. Egy szocialista szerint Tóbiás a következő kifejezéssel jellemezte az MSZP menekültügyi stratégiáját: 

POZITÍV SEMLEGESSÉG.

De egyetlen megkérdezett szocialista se tudta megmagyarázni, mit jelent ez pontosan. Tóbiás Józsefet egyelőre nem értük el. Tóbiás a beszédében megdicsérte Botka László szegedi polgármestert is, aki szerinte kellő visszafogottsággal, megfelelően kezeli a kérdést városában. A hétfői parlamenti tartózkodásról viszont egy szót sem szólt a pártelnök.

Gyurcsány viszont pörög

Több MSZP-s közel sem ennyire elégedett, mint a pártelnök. Szerintük ugyanis az MSZP-sek ezzel a "semmitmondó rejtőzködéssel" nem közvetítenek üzenetet a baloldaliaknak, mit gondoljanak a kérdésről. A DK viszont annyira pörög a témán (menekültek befogadása, élőlánc, tüntetés, aktivitás a röszkei kerítésnél), hogy több szocialista aggódik, hogy Gyurcsányék ezzel a kiállással vihetnek szavazókat tőlük. 

Gyurcsány a legutóbbi tüntetésen nyilvánosan meg is üzente Tóbiásnak, hogy ebben a kérdésben ne konfliktuskerülő módon, ne szavazatokra várva foglaljon állást, ne a középutat keresse, mert akkor nem sokáig fogja vezetni az oldalt. Át fogja venni a baloldal vezetését.

Az MSZP vezetése viszont a kutatások alapján úgy érzékeli, hogy a szocialista szavazók nagy része megosztott a menekültek befogadásával kapcsolatban. Egy belső használatra készült kutatás szerint az MSZP-s szavazók többsége állítólag egyet is ért  a kormány szigorúbb fellépésével, még a kerítésen sem akadt ki.

Az MSZP nem tudja megnyerni ezt a menekültcsatát, jobb ilyenkor hallgatni

- indokolta egy szocialista pártvezető az MSZP új stratégiáját menekültügyben. Így tehát marad egy ideig a hallgatás, vagyis a pozitív semlegesség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!