Az MSZP új jelszava menekültügyben: pozitív semlegesség

2015.09.24. 07:52
Néhány MSZP-s háborog, néhány értetlenkedik, néhány pedig elégedett. Az MSZP újrahangolta a menekültügyi stratégiáját: miközben nyáron még vehemensen támadták a kormányt és a kerítést, most a hadsereg bevetésénél már csendben támogatták a Fideszt. A stratégiának neve is van: pozitív semlegesség. Egy kutatás szerint ugyanis a szocialista szavazók nagy része is szeretné a kemény fellépést a menekültáradat ellen.

Értetlenségét és felháborodását jelezte több MSZP-s is a párt menekültügyi pálfordulása miatt. Többen nem értik, hogy ha az MSZP eddig vehemensen támadta a kormány menekültügyi intézkedéseit, a kerítés építését, a hadsereg bevetéséről szóló módosítás, akkor a parlamentben miért tartózkodott a legfontosabb szavazáson?

Az MSZP ugyanis elég váratlant húzott hétfőn. A honvédelmi és rendőrségi törvény módosításáról két héttel ezelőtt még azt mondta Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes: "vér fog folyni".

Ehhez képest a szavazásnál tartózkodtak az MSZP-sek.

Harangozó a vitában úgy indokolta a felpuhult hozzáállást, hogy a javaslatból kivette a Fidesz a legrázósabb részeket. A rendőrség például mégsem mehet be magánlakásokba házkutatási parancs nélkül migránsokat kutatni. A jóval visszafogottabb javaslatot pedig nem akarják elutasítani a szocialisták.

A párt hivatalosan így indokolta a pálfordulást és a tartózkodást: "Az MSZP támogatja, hogy a honvédség a magyar határok védelmében segítséget nyújtson a rendőrségnek, mert a rendőrség ma egyedül nem képes ellátni ezt a feladatát. A parlament előtt lévő kétharmados törvényjavaslat azonban nem alkalmas arra, hogy mindehhez alkotmányosan és jogilag megfelelő felhatalmazást kapjanak katonáink". 

Szavazzunk igennel, nemmel, tartózkodjunk, vonuljunk ki!

Habár az MSZP-sek együtt szavaztak, a háttérben az Indexnek nyilatkozó politikusok szerint nagy vita volt a hétfői frakcióülésen. Néhányan a következetességet jelző nem szavazat mellett szólaltak fel, Kunhalmi Ágnes érvelt emellett például, egy szocialista képviselő viszont meg is szavazta volna a katonaság bevetését. A többség végül a frakcióvezetés tartózkodás melletti javaslatát fogadta el. Információnk szerint Molnár Zsolt kompromisszumot javasolt, és megpendítette, hogy inkább ne vegyen részt a frakció a szavazásban, de leszavazták az ötletet. 

A frakciófegyelem miatt végül a nyílt parlamenti szavazáson a nemmel érvelő képviselők is tartózkodtak, de volt pár visszafogott renitens: Mesterházy Attila és Gúr Nándor jelen volt, de nem szavazott, Varga László pedig távol maradt a szavazástól. 

A döntés az Indexhez eljutó visszajelzések alapján a pártszervezetekben értetlenséget váltott ki:

milyen ellenzéki párt az, amelyik kritizálja a kormányt mindenért, majd nem mer nemmel szavazni?

- tette fel a kérdést egy MSZP-s, aki szerint ennél egy igen is jobb lett volna. A tartózkodással ugyanis "nulla üzenetet" közvetít a párt a választók felé.

Elégedett pártelnök

Márpedig ez az emlegetett "nulla üzenet" a jelek szerint az MSZP új stratégiája menekültügyben. Észrevehető, hogy míg nyáron az MSZP-sek egyértelműen a menekültek megsegítése, ellátása mellett politizáltak, Kunhalmi Ágnes budapesti elnök például ki is nyitotta a székházat a menekülteket segítő civil szervezeteknek; néhány hete megváltozott minden. 

Néhány visszhang nélküli sajtótájékoztatón és tévéinterjúban kritizálják a pártvezetők a kormányt, és közös, európai megoldást sürgetnek. Az MSZP erről egy határozati javaslatot is benyújtott a parlamentnek, ez nem került napirendre, ebben közös európai határőrizetet sürget az MSZP. Rogán Antal hétfőn le is csapta a magas labdát: "a szocialistáknak az európai rendőr és katona rendben van, a magyar már nem tetszik?".

Szombaton az országos választmányon Tóbiás József pártelnök zárt ajtók mögött magyarázta meg a szocialistáknak, mi is történik menekültügyben. Több résztvevő szerint elégedetten beszélt arról, ahogy a párt kezeli a menekültügyet. Egy szocialista szerint Tóbiás a következő kifejezéssel jellemezte az MSZP menekültügyi stratégiáját: 

POZITÍV SEMLEGESSÉG.

De egyetlen megkérdezett szocialista se tudta megmagyarázni, mit jelent ez pontosan. Tóbiás Józsefet egyelőre nem értük el. Tóbiás a beszédében megdicsérte Botka László szegedi polgármestert is, aki szerinte kellő visszafogottsággal, megfelelően kezeli a kérdést városában. A hétfői parlamenti tartózkodásról viszont egy szót sem szólt a pártelnök.

Gyurcsány viszont pörög

Több MSZP-s közel sem ennyire elégedett, mint a pártelnök. Szerintük ugyanis az MSZP-sek ezzel a "semmitmondó rejtőzködéssel" nem közvetítenek üzenetet a baloldaliaknak, mit gondoljanak a kérdésről. A DK viszont annyira pörög a témán (menekültek befogadása, élőlánc, tüntetés, aktivitás a röszkei kerítésnél), hogy több szocialista aggódik, hogy Gyurcsányék ezzel a kiállással vihetnek szavazókat tőlük. 

Gyurcsány a legutóbbi tüntetésen nyilvánosan meg is üzente Tóbiásnak, hogy ebben a kérdésben ne konfliktuskerülő módon, ne szavazatokra várva foglaljon állást, ne a középutat keresse, mert akkor nem sokáig fogja vezetni az oldalt. Át fogja venni a baloldal vezetését.

Az MSZP vezetése viszont a kutatások alapján úgy érzékeli, hogy a szocialista szavazók nagy része megosztott a menekültek befogadásával kapcsolatban. Egy belső használatra készült kutatás szerint az MSZP-s szavazók többsége állítólag egyet is ért  a kormány szigorúbb fellépésével, még a kerítésen sem akadt ki.

Az MSZP nem tudja megnyerni ezt a menekültcsatát, jobb ilyenkor hallgatni

- indokolta egy szocialista pártvezető az MSZP új stratégiáját menekültügyben. Így tehát marad egy ideig a hallgatás, vagyis a pozitív semlegesség.