Elfogták az embercsempészek magyar főszervezőjét

2015.09.25. 11:08

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés vádjával áll bíróság elé az a magyar állampolgár, akit még szeptember 18-án fogott el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – írja a Police.hu. A magyar főszervezőt több más társával, határokon átívelő akcióban fogták el az érintett országok hatóságai, Ausztriában négy, Szerbiában kilenc főt tartóztattak le.

A nyomozás adatai szerint az embercsempész bűnszervezet Szerbiában, Magyarországon és Ausztriában élő szerb, magyar és arab származású vezetői 2014 augusztusa és 2015 szeptembere között több mint 400 migránst juttattak az Európai Unió területére. A Görögországból induló, Macedónián, Szerbián és Magyarország területén keresztülhúzódó útvonalon a szír, afgán, szomáliai, eritreai és iraki állampolgárságú migránsok szállításával főként magyar és szerb állampolgárokat bíztak meg.

A magyar férfi a bűnszervezet hazai vonalán főszervezői szerepet töltött be. Az elfogás során a rendőrök fegyvereket, kábítószert, és 84 millió forint értékű valutát foglaltak le. A gyanúsítottak bankszámláján további több mint 25 millió forint értékű devizát zároltak.

A több tagállamra kiterjedő bűncselekmény közös felderítése és a folyamatban lévő büntetőeljárások összehangolása érdekében közös nyomozócsoport állt fel Ausztria, Szerbia és Magyarország részvételével. Az együttműködés nyomán már több alkalommal sikerült embercsempészeket elfogni mindhárom országban.