Még csak a menekültválság kezdetén vagyunk

2015.09.30. 15:31

Zárt ülésen tanácskoztak ma az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai, az ülés után Molnár Zsolt szocialista bizottsági elnök azt mondta, hogy a jelenlegi információk alapján nem úgy tűnik, hogy az Európára nehező migrációs nyomás enyhülne.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke szerint

a jelentések azt igazolják, hogy az illegális migrációs probléma kezdeténél tartunk, az Európai Unióra még nagyobb nyomás fog nehezedni a következő időszakban.

Németh szerint ennek fényében a kormány jól döntött arról,hogy a schengeni határokat le kell zárni, Molnár Zsolt szerint viszont a magyar kormány többek között plakátkampánnyal volt elfoglalva, így féléves késésben vannak, de a magyar rendőrség és a titkosszolgálatok végzik a dolgukat.

Molnár közölte, hogy a Röszkénél történt zavargásokról is tájékoztatást kaptak. Elmondta: a terrorgyanúval hírbe hozott férfi, Ahmed H. ellen zajlik a büntetőeljárás, és annyit tudni lehet, hogy klasszikus értelemben nem nevezhető terroristának, de menekültnek sem. Ezzel együtt az igazolható, hogy iszlamizációt, fundamentalista irányzatot képviselő szervezethez köthető, de nincs információ arról, hogy konkrét terrorcselekmény elkövetésére készült volna.

Szintén Molnár mondta el azt is, hogy a hatóságok nem tudnak olyan magyar állampolgárról, aki csatlakozott volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez és arról sincsenek adatok, hogy a magyarországi iszlám közösségek szimpatizálnának velük. Konkrét, Magyarországot érintő terrorfenyegetésről nincs információ - mondta a bizottság elnöke, aki szerint az országon áthaladó tömegek miatt nagyobb lehet a terrorveszély.