Térképen a teljes menekültválság!

menekültterkep
2015.10.05. 07:39 Módosítva: 2016.11.21. 16:27
Túl sok már az adat, és nem látja át, hogy akkor mégis honnan jönnek a menekültek, merre mennek, és végül hol kötnek ki? Azt tudják, hogy idén már több mint 275 ezer menekült érkezett az országba, hogy aztán amilyen gyorsan, csak lehet, továbbmenjen Németország felé? Minden adat most egy helyen az Index Menekülttérképén!

A Földközi-tengeren át Olaszországba érkező menekültek után a Törökországból Görögországba, majd onnan északra vezető balkáni útvonalon is több százezer menekült érkezett az elmúlt hónapokban Magyarországon is át Nyugat-Európába, többségében Németországba. A számok, a cikkek és az adatok közt könnyű elveszni, csak az Indexen több ezer bejegyzés és cikk szól már erről a válságról, ezért most megpróbáltunk minden fontos információt és persze minden jelentősebb cikket is felpakolni egyetlen térképre, hogy könnyebben lehessen átlátni a menekültválságot, ami átalakíthatja egész Európát.

Térképen ábrázoltuk a legfontosabb menekültútvonalakat, amiken át lekövetheti, honnan, mennyien érkeztek. Végignézheti az elmúlt hetek legfontosabb gócpontjait, amikhez kapcsolva legfontosabb cikkeinket és videóinkat is visszanézheti, vagy éppen megtudhatja, hol emeltek már kerítést a migráció megfékezésére. És ez még csak a kezdet: térképünk folyamatosan frissül, és nem mindig naprakész információkat és írásokat talál majd itt, de újabb és újabb funkciók is jönnek az elkövetkező hetekben: nemsokára a szíriai konfliktus legfontosabb eseményeit is bemutatjuk, és többet tudhat meg az Szahara-övezetből érkező menekültekről is. Sőt, terveink közt szerepel, hogy a térképet hamarosan világméretű migrációs adatbázissá növeljük, amivel könnyedén megértheti, hogy ami most történik, az nemcsak Szíriáról, Európáról, vagy éppen az Iszlám Államról szól, hanem a Föld régiói közt húzódó hatalmas gazdasági szakadékok mentén fellépő társadalmi rengésekről van szó.

Az Index Menekülttérképét elérheti a menekultterkep.index.hu címen, de ezentúl a fontosabb, témával foglalkozó cikkeinkbe is elhelyezzük majd. Mivel a térképet még most fejlesztjük, ezért kérjük, ha hibát talál, jelezze azt az Index fejlesztési ügyeleténekAz adatokat megbízható forrásokból szereztük, magyar és uniós intézmények adatsorait aggregáltuk, de több helyen is becsülnünk kellett, mivel teljesen pontos adatok nem minden országra állnak rendelkezésre. Ha tartalmi hibát talált, kérjük nekünk, a szerzőknek jelezze, minket ott a cikk elején fejünkre kattintva érhet el.

Hogyan működik a menekülttérkép?

És ha a nagy ide-oda scrollozásba beleszédülne, itt egy kis segítség: a fejléc jobb oldalán látható ikonokkal választhatja ki, hogy milyen térképnézetben akar barangolni, a csupasz fekete-fehér mellett van domborzati és műholdas térképünk is, sőt a térképek menüpontra kattintva újabb magyarázó layereket húzhat a térképre. Ide is érdemes visszatérni majd időnként, mert ezt is újabb felületekkel bővítjük majd minden héten.

A képre kattintva indul a térkép!
A képre kattintva indul a térkép!

A cikkeinket a jobb oldalra kattintva is elérheti, de az egyes helyszínek ikonjaira kattintva kiemeljük azokat az írásokat, amik az adott helyen zajló eseményekről szólnak. És hogy pontosan mit is jelentenek az ikonok? Itt egy kis magyarázat:

A menekülttérkép ikonjai
A menekülttérkép ikonjai